Ukraina president soovib, et NATO teeks rohkem riigi kaitsmisel

Ukraina president Volodõmõr Zelenski kutsus väljaandele New York Times antud intervjuus USA-d ja Euroopat üles tegema rohkem Ukraina kaitsmiseks. Ta tegi ettepaneku, et NATO lennukid tulistavad alla Venemaa rakette Ukraina õhuruumis.

„Mis on probleemiks?” küsis Zelenski esmaspäeval Kiievis antud intervjuu ajal. „Miks me ei võiks neid alla tulistada? Kas see on kaitse? Jah. Kas see on rünnak Venemaa vastu? Ei. Kas te tulistate alla Vene lennukeid ja tapate Vene piloote? Ei. Mis probleem siis on NATO riikide sõjasse kaasamisel? Sellist probleemi pole.”

Niisugusele otsesele NATO sekkumisele, mis analüütikute hinnangul võib Venemaad provotseerida kättemaksu, on Lääne pealinnades vastu seistud. Zelenski tõi võrdluse sellega, kuidas USA ja Suurbritannia aitasid Iisraelil eelmisel kuul alla tulistada Iraanist pärit droonide ja rakettide tulva.

Zelenski sõnul on ta pöördunud ka USA kõrgete ametnike poole palvega lubada Ukrainal tulistada USA rakette ja muud relvastust Venemaal asuvate sõjaliste sihtmärkide pihta. USA on sellele taktikale jätkuvalt vastu. Ta ütles, et suutmatus seda teha andis Venemaale „suure eelise” piiriüleses sõjas, mida ta kasutab ära rünnakutes Ukraina kirdeosas.

Zelenski rääkis pettumusest ja hämmingust Lääne vastumeelsusest astuda julgemaid samme tagamaks, et Ukraina võidaks sõja.

Ta esitas oma palved Ukraina sõjategevuse jaoks kriitilisel ajal. Tema armee on taganemas ja uus USA relvastuse abipakett ei ole veel piisavas koguses saabunud. Analüütikud väidavad, et sõja algusaegadest saati on Ukraina silmitsi kõige raskema sõjalise väljakutsega.

„Tulistada alla see, mis on Ukraina kohal taevas,” ütles Zelenski. „Ja andke meile relvad, mida kasutada piiril asuvate Vene vägede vastu.”

Kommentaarid
(Külastatud 346 korda, 1 külastust täna)