Mis juhtus? Tšehhi president räägib, et Ukraina sõda tuleb kohe lõpetada ja alustada läbirääkimisi

Tšehhi president, endine NATO sõjalise komitee esimees, erukindral Petr Pavel ütles, et Ukrainas tuleb sõjategevus kohe peatada ja alustada läbirääkimisi, kuna on naiivne arvata, et Ukraina suudab territooriumi tagasi võita.

Samuti ütles Pavel intervjuus telekanalile Sky News, et Euroopa riigid peavad nüüd oma kaitset tugevdama ja NATO ei ole võimeline viima sõdureid Ukrainasse.

Veel kuu aega tagasi rääkis Pavel, et on leidnud Ukraina jaoks enam kui miljon mürsku ning sõjategevust tuleb jätkata. Nüüd aga pole mürskudest enam sõnagi ning räägitakse sõjategevuse kiirest lõpetamisest.

„Mida me praegu näeme, on pikaajalise ettevalmistuse tulemus,” ütles Pavel kommenteerides Vene vägede kiiret edenemist Ukrainas. „On selge, et kui ilm on parem, alustab Venemaa oma pealetungi.”

„Ukrainlased on selleks pikka aega valmistunud, nad palusid meilt toetust, kaasa arvatud moona ja varustust,” ütles Pavel.

Küsimusele, kas ta on kindel, et Lääs suudab anda Ukrainale, mida vaja, vastas Pavel: „Ma olen kindel, et Euroopa ressursid, kaasa arvatud meie Põhja-Ameerika liitlastega, aitavad toetada Ukrainat, et võita. Me oleme oma saadetistega olnud ettevaatlikud, me hindame alati eskalatsiooni ohtu, ukrainlased kaotavad oma elusid, kaotavad territooriumi ja lõpuks võivad nad kaotada sõja.”

Küsimusele Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni ettepaneku peale saata maaväed Ukrainasse ütles Pavel: „Selles osas oleme samas seisus, mis konflikti alguses: Me ei saa füüsiliselt seista Ukraina sõduritega õlg-õla kõrval, kuna Ukraina pole NATO liige ja seetõttu me ei saa võidelda Ukraina heaks Ukrainas sees. See tähendaks koheselt vahetut konflikti NATO ja Venemaa vahel ning Euroopas sellist konflikti keegi ei soovi.”

Küsimusele Ukraina kiire liitumise kohta NATO-ga ütles Pavel: „See ei tule kõne allagi, kuni sõda Ukrainas on käimas. Kõigepealt peame me saavutama mingi kokkuleppe, taastama piirkonnas rahu ja alles siis saame rääkida võimalikust Ukraina liitumisest.”

Küsimusele, kas Ukraina peaks Venemaaga praegu läbi rääkima, vastas Pavel: „Me peame olema realistid: on naiivne öelda, et Ukraina suudab saavutada kontrolli kogu territooriumi üle nähtavas tulevikus. Venemaa ei loobu territooriumist, mida nad praegu okupeerivad. Me peame kohe sõja lõpetama ja seejärel alustama läbirääkimisi tulevase korralduse üle. Vajalikuks võib osutuda teatud kompromiss, aga seda kompromissi pole võimalik saavitada ilma Ukraina, Venemaa ja riikideta, kes on selle kokkuleppe garanteerijad.”

Siin on video:

Kommentaarid
(Külastatud 1,075 korda, 12 külastust täna)