Vene salajane dokument räägib ambitsioonikatest plaanidest

Venemaa välisministeerium kavandab saladokumendis uut maailmakorda, edastas Washington Post.

Dokument on salajane täiendus Venemaa välispoliitikale ning see kinnitab ametlikult Venemaa püüdlusi lääneriikide välis- ja sisepoliitikat segada ning Ukraina toetamist häirida. Selle järgi määrab sõja tulemus „suurel määral tulevase maailmakorra piirjooned”. Teisisõnu võib rünnak olla eeskujuks autoritaarsetele riikidele, kuidas sunniviisiliselt oma tahet globaalselt jõustada.

Samuti üritab Venemaa läheneda Hiinale ja Põhja-Koreale, et muuta valitsevat jõudude vahekorda. Selge sõnum selle kohta oli siis, kui Venemaa kasutas erandkorras vetoõigust Põhja-Korea puhul, kui ÜRO soovis Põhja-Koreale sanktsioone kehtestada riigi tuumarelva- ja raketiprogrammide tõttu.

Putini kriitik Mihhail Hodorkovski ütleb väljaandele Washington Post, et kuigi USA ei tunne end Ukraina sõjaga otseselt seotuna, näeb Venemaa USA ja NATO destabiliseerimist oma jõupingutuste selge osana.

NATO-s tahetakse tekitada kahtlust, kas kaitseliit kaitseb oma liikmeid ja Ukraina kaotus oleks sõnum maailmale. Hodorkovski sõnul sööks see ära hirmu USA ees ja „paljud lakkaksid kartmast USA-le väljakutseid esitada”.

Samuti kavatseb Venemaa siseinfo põhjal jätkata USA lõhenemise teravdamist, toetada sisemist kaost Ladina-Ameerikas, toetada Euroopas USA-kesksusele vastanduvaid erakondi ning lisaks õhutada konflikti Taiwanis. Tõenäoliselt lähendaks see Hiinat Venemaale. Lisaks juhitakse USA tähelepanu Lähis-Idale Iisraeli, Iraani ja Süüria piirkondades kasvavate probleemidega.

Salajane lisa, mis kasutab avalikest dokumentidest otsesemat keelt, pärineb 2023. aasta aprilli algusest. Washington Post sai dokumendi Euroopa luureteenistuselt. Venemaa välispoliitika avalik poliitika avaldati vaid mõni päev enne saladokumenti, 31. märtsil 2023.

Ametlik seisukoht on diplomaatilises keeles ja käibel on moesõnad „demokraatia rahvusvahelistes suhetes” ja „suveräänne võrdsus”. See süüdistab USA-d ja „selle satelliitjõude” Ukraina sõja eskaleerimises.

Avalikus tekstis väidetakse, et „Venemaa ei pea end lääne vaenlaseks” ega „läänevastaste kurjade kavatsuste kaevikuks”.

Kommentaarid
(Külastatud 2,881 korda, 1 külastust täna)