Meedia: Venemaa saatis Ukrainas uut tüüpi relvade kasutamisega sõnumi oma vastastele

Venemaa kasutas 25. märtsil rünnakutes Ukraina pealinnale Kiievile uut tüüpi hüperhelikiirusega rakette Zircon, mis tulistati välja Krimmist.

Rünnak rõhutab Venemaa soovi testida Ukraina kaitsevõimet arenenud süsteemide, nagu NATO pakutava Patrioti süsteemi osas. Selline lähenemine on jätk Venemaa püüdlustele tõusta kõrgetasemeliste sõjatehnoloogiate valdkonnas liidriks, eelkõige NATO praeguseid võimeid ületavate hüperhelikiirusega rakettide väljatöötamise kaudu, vahendab La Nouvelle Tribune.

Raketi Zircon kasutamist tsiviilobjektide vastu Kiievis tõlgendatakse kui jõudemonstratsiooni, mille eesmärk on pigem edastada sõnum Venemaa vastastele kui tekitada kohest kahju. See strateegiline valik tõstab esile Venemaa relvade võimet läbistada kõige keerukamad kaitsesüsteemid, sealhulgas Ameerika õhutõrjesüsteem Patriot. See taktika peegeldab Zirconi kasutamist pigem strateegilise heidutuse kui tavapärase sõjavahendina.

Venemaa pühendumus Musta mere fregattidelt välja lastud Zirconi arendamisele ja kasutamisele kinnitab taas soovi tugevdada oma mereväe võimsusprofiili. Selle lähenemisviisiga kaasneb võimalus laiendada Zirconi kasutuselevõttu maapealsetele platvormidele, suurendades seeläbi selle strateegilist ulatust. Nende tegevustega tugevdab Moskva sõjalist survet Kiievile, andes märku kavatsusest jätkata Ukraina ja tema liitlaste kaitsevõime testimist.

Zirconi rakettide tehnoloogia, mis on võimeline saavutama kiirust kuni 9 Machi, kujutab endast olulist edasiminekut Venemaa ründevõimekuses. Selle kiirus ja manööverdusvõime muudavad selle praeguste kaitsevahenditega praktiliselt tuvastamatuks ja tabamatuks, mis on traditsioonilistele õhutõrjesüsteemidele suureks väljakutseks. Nende rakettide kasutamine strateegilistes operatsioonides rõhutab Venemaa võimet sihtida täpselt maa- ja mereobjekte, tugevdades seeläbi oma ründepotentsiaali.

Prantsusmaa on astunud otsustava vastusammu, alustades oma territooriumil seni suurima allveelaeva ehitamist, millest teatas merevägi Cherbourgis 20. märtsil. See projekt, mis on Prantsusmaa tuumaheidutusstrateegia võtmeelement, näeb ilmavalgust 2035. aastaks kavandatud kolmanda põlvkonna ballistiliste rakettide allveelaevade (SSBN 3G) kasutuselevõtuga, mis pakub heidutusjõudu kuni sajandi lõpuni.

Kõik need arengud alates Prantsuse heidutusjõudude konsolideerimisest kuni Venemaa jõudemonstratsioonini tähistavad oluliste strateegiliste ümberkorralduste perioodi. Nende riikide tegevus peegeldab teadlikkust tänapäeva julgeolekuprobleemidest ja tugevat soovi säilitada oma mõju rahvusvahelisel areenil, liikudes samal ajal pidevalt areneval geopoliitilisel maastikul.

Kommentaarid
(Külastatud 15,672 korda, 1 külastust täna)