Ilmaüllatus: Soomes on nädala pärast oodata 20 kraadi sooja

Kevad on Soomes tulnud aeglaselt ja seegi nädal meenutab rohkem talve. Tänase teisipäeva, 23. aprilli hommikul võivad soojad ja päikesepaistelised kevadpäevad tunduda kauge unistusena, kui mitmel pool Lõuna-Soomes ärgati pärast öist lumesadu valge maa peale.

Mõne aja pärast näitab prognoos aga pööret. Nädala lõpuks õhutemperatuur tõuseb ning mainädala prognoos annab märke kuni 20-kraadistest päevadest, vahendab Iltalehti.

Käesolev nädal on endiselt tavapärasest külmem ja sajusem, kuid maipühade paiku on ilm ilmselt muutumas soojemaks ja kuivemaks. Praeguse prognoosi järgi on temperatuurid maipühade ajal suviste näitude juures, ütleb Foreca meteoroloog Sara Salonen ilmablogis.

Enne suvisemate ilmade lootust on aga sel nädalal Soomes veel pakaselised talvelaadsed olud. Nädala algus on külm ning teisipäeva jooksul jõuab Soome lund ja vihma. Kogu riigis on päevased temperatuurid kas veidi plusspoolel või veidi alla nulli. Põhja-Lapimaal tugevnevad öökülmad selgetel aladel 10–15 kraadini.

Nädala keskel jätkub sajune ilm, kuid mitmel pool muutuvad need temperatuuride tõustes lumest vihmaks.

Nädala lõpus tuleb rohkem sadu lõuna poolt, kuid sadu tuleb valdavalt vihmana, Lapimaal ka lörtsi ja lumena. Praeguse prognoosi kohaselt on nädala soojemad näidud nädalavahetusel, mil laupäeval ja pühapäeval võib lõuna pool olla sooja üle 10 kraadi, ennustab Salonen.

Euroopa Keskpika Ilmaennustuse Keskuse (ECMWF) värske igakuise prognoosi kohaselt muutub ilm järgmisel nädalal kogu Euroopas soojemaks. Päevaprognoosid näitavad järgmise nädala alguses Soomes kuni 20 kraadi sooja. Prognoos on aga endiselt ebakindel.

Ülejäänud Põhja-Euroopasse levib tavapärasest veidi soojem õhk, mis võib kohati ulatuda Lõuna-Soomeni. Soomes tugevneb kõrgrõhkkond. Nädala saju hulk väheneb. Kohati on võimalik hoovihm, ütleb Salonen.

Alates 6. maist näitab kuuprognoos Soomes keskmist või veidi jahedamat ilma. Ilma ennustatavus on selleks ajaks juba nõrgenenud. Hetkel tundub, et Põhja-Soomes ja Soome lahe ümbruses on tavapärasest veidi jahedam, kuid ülejäänud Soomes on temperatuurid keskmise lähedased.

Sellele järgnev nädal on kuuprognoosis sarnane eelmisega. Soomes ei näita temperatuuride kõrvalekalded eelneva nädalaga võrreldes suurt muutust. Põhja pool võib veel tavapärasest veidi külmem olla, märgib Salonen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,637 korda, 1 külastust täna)