Venelased on Ukrainas leiutanud imerelva, mis neid kiiresti edasi aitab

Vene õhujõud lennutavad iga päev sada liugpommi Ukraina positsioonidele piki 1000-kilomeetrist rindejoont Venemaa 25 kuud kestnud ulatuslikus sõjas Ukraina vastu.

Liugpommid FAB on venelaste jaoks „imerelv”, märkis Ukraina infokanal Deep State. Ja ukrainlastel pole „praktiliselt mingeid vastumeetmeid”.

Et mõista, kui ohtlik olukord Ukraina brigaadidele praegu on, mõelge, et vaja oli vaid mõne päeva jooksul 125 FAB-i päevas, et lõpuks muuta endise Ukraina idaosa tugipunkti Avdijivka kaitse Ukraina armee 110. mehhaniseeritud brigaadi jaoks väljakannatamatuks, vahendab Forbes.

Brigaadil oli muidugi teisigi probleeme – täpsemalt suurtükiväe laskemoona suur nappus, mis muutus väljakannatamatuks siis, kui USA Kongressi Venemaa-sõbralikud vabariiklased katkestasid oktoobris abi andmise Ukrainale.

Kuid FAB-id oli viimane piisk karikasse. „Kõik hooned ja rajatised muutuvad pärast ühe FAB-i saabumist lihtsalt auguks,” kirjutas veebruari keskel Avdijivka väeosa taganemist kirjeldanud Ukraina 3. ründebrigaadi sõdur Egor Sugar.

Võimalik, et Ukraina õhutõrje suurem laiendamine võib Venemaa liugpommitamist mõjutada. Ukraina õhujõud nihutasid veebruaris rindele lähemale osa 150-kilomeetrise ulatusega Patrioti maa-õhk raketipatareist, mis suunati idapoolsele rindejoonele ning mis suutsid alla tulistada koguni 13 Vene õhujõudude Suhhoi Su-34 pommitajat ja nende saatjat Suhhoi Su-35.

Pommiplahvatuste tempo võis mõnevõrra langeda, kuna allatulistamine kasvas. Kuid siis, 8. märtsi paiku märkas Vene droon Patrioti patareid 30 kilomeetri kaugusel rindejoonest ja andis märku ballistilisele raketile Iskander, mis õhkis kaks Ukraina raketiheitjat.

Ukraina õhujõudude käsutuses on vaid kolm Ameerikas toodetud Patrioti patareid, kokku umbes kolm tosinat raketiheitjat. USA edasisest abist ära lõigatuna ei saa õhujõud riskida rohkemate Patrioti süsteemide kaotamisega – seda siis, kui üritada kaitsta Ukraina linnu Venemaa rakettide eest.

Nii lõppesid märtsi keskel liugpommitajate allatulistamised – ja liugpommitamine jätkus kiirusega sada korda päevas. Venemaa tavataktika on praegu Deep State’i andmetel see, et Suhhoid „kastavad” Ukraina vägesid FAB-idega ja seejärel ründavad Vene jalaväelased väikeste, kuid sagedaste „banzai-laengutega”.

„Hoolimata rinde teatud stabiliseerumisest kuu alguses, on vaenlane viimase 10 päeva jooksul sooritanud suurel hulgal pealetunge ja banzai-rünnakuid,” teatas Deep State laupäeval.

Pole selge, kuidas ukrainlased FAB-i kriisi lõpetavad. Ukraina kindralleitnant Ivan Gavrõljuk ütles, et Euroopa hävitajate Lockheed Martin F-16 hilinenud saabumine peaks aitama.

Ja-jah, see on võimalik. Lennukitel F-16 on paremad andurid, enesekaitse ja raketid kui praegustel Ukraina õhujõudude hävitajatel Suhhoi ja MiG. Kui Kiiev on valmis riskima oma väärtuslike F-16-tega – vaid 50 või 60 tükki, mille ta peaks sel kevadel või suvel vastu võtma –, võib tal õnnestuda liugpommitajad tagasi lüüa.

Kuid võib kuluda veidi aega, enne kui F-16-sid on riigis piisavalt palju, et midagi oluliselt muuta. Vahepeal saavad Ukraina õhujõud kasutada ainult maapealset õhutõrjet Vene pommitajate vastu.

Jättes kõrvale ohu õhutõrje meeskondadele, on neil meeskondadel ka vähe teatud tüüpi rakette, ütles Gavrõljuk.

See on ilmne viide õhujõudude parimatele Patrioti rakettidele, mis on enamasti valmistatud USA-s. Kuni vabariiklased leebuvad ja kiidavad heaks 61 miljardi dollari suuruse Ukraina sõjategevuse pikalt veninud rahastamise, ei pruugi ukrainlastel kunagi olla piisavalt rakette, et võidelda liugpommide vastu, mis on praegu Venemaa lahinguvälja edu võti.

„Need ja muud tegurid raskendavad Ukraina kaitsejõududel agressori tõrjumise ülesannete täitmist,” ütles Gavrõljuk.

Kommentaarid
(Külastatud 11,910 korda, 1 külastust täna)