Soome on jätkuvalt maailma kõige õnnelikum riik

Täna kolmapäeval, 20. märtsil avaldatud Maailma õnnearuande World Happiness Report 2024 ülevaates tunnistati Soome taas maailma õnnelikumaks riigiks.

Soome on seitsmendat aastat järjest maailma kõige õnnelikum riik. Soome skoor on 7,7. Soome järel hoiavad kõrgeimal positsioonil Taani, Island ja Rootsi. Afganistan ja Liibanon on kõige madalamal, hinded 1,7 ja 2,7, vahendab Helsingin Sanomat.

Võrdluseks, Eesti on tabelis 34. kohal 6,4 palliga (eelmisel aastal 31. koht). Leedu on 19. kohal 6,8 palliga (eeelmisel aastal oli Leedu 20. kohal) ja Läti 46. kohal 6,2 palliga (eelmisel aastal oli Läti 41. kohal). Venemaa on 72. kohal 5,8 palliga (eelmisel aastal oli Venemaa 70. kohal).

Inimestel 143 riigist paluti hinnata oma elu skaalal nullist kümneni. Arvesse võetakse kolme aasta tulemuste keskmist, mis annab hinde.

Lisaks inimeste endi hinnangule õnnelikkusele põhinevad aruande tulemused erinevate heaolu mõjutavate tegurite uurimisel. Maailma õnnearuandes vaadeldakse õnne läbi kuue mõiste: sotsiaalne toetus, sissetulek, tervis, vabadus, suuremeelsus ja madal korruptsioon.

Raporti järgi on õnnetunne enim „suurenenud” Serbias, Bulgaarias, Leedus ja Kongo Vabariigis.

Üllatav on aruandes see, et Saksamaa ja USA langesid esimest korda 20 õnnelikuma riigi hulgast välja.

Eelmisel aastal oli USA maailmas õnnelikkuselt 15. kohal, nüüd 23. Saksamaa oli 16., nüüd 24. kohal.

Aruandes tuuakse välja eelkõige alla 30-aastaste inimeste rahulolu järsk langus. Kui aruanne käsitleks ainult 60-aastaseid ja vanemaid inimesi, oleks USA 10. kohal. Teisest küljest, kui aruanne käsitleks ainult 30-aastaseid ja nooremaid inimesi, oleks Ameerika Ühendriigid 62. kohal.

Vanemad inimesed on ka Saksamaal õnnelikumad kui noored.

Üks raporti autoreid professor Jan-Emmanuel De Neve ütles, et USA ja Saksamaa positsiooni suruvad alla paljud asjad. De Neve sõnul hõlmavad need muu hulgas vastasseisu sagenemist, sotsiaalmeedia negatiivseid mõjusid ning majanduslikku ebakindlust ja tasakaalustamatust, edastab uudisteagentuur Reuters.

Maailma kõige õnnelikumad alla kolmekümneaastased inimesed on Leedus, Iisraelis, Serbias ja Islandil. Noorte õnnelikkuse mõõtmisel on Soome 7. kohal, Eesti 44. kohal. Nimekirja lõpuosa vanuseanalüüsis ei muutunud: raporti järgi elavad kõige õnnetumad noored Liibanonis ja Afganistanis.

Seevastu eakate rahulolu osas on Soome teisel kohal, eespool on vaid Taani. Järgnevad teised Põhjamaad. Eesti on eakate rahulolu osas 35. kohal.

Maailma õnnearuannet on avaldatud alates 2012. aastast.

Kommentaarid
(Külastatud 664 korda, 1 külastust täna)