Poola kindral: Ukraina olukord väga hull, kaotused juba miljonites, me peame valmistuma

Peame valmistuma – nii ütles kindral Rajmund Andrzejczak sõjaohu kohta Poolas. Endine Poola armee peastaabi ülem ütles saates „Sündmuste külaline”, et meil on aega kaks-kolm aastat valmistuda. Kindral osutas ka keerulisele olukorrale Kiievis. „Ukrainlased on seda sõda kaotamas,” märkis ta.

Ühest küljest peaksime kõigepealt rahunema ja selgitama, kuid teisest küljest on palju teha. Peame valmistuma, vastas Andrzejczak küsimusele, kas meil on sõda, vahendab Polsatnews.

Palju oleneb meist endist, kas kahe, kolme või viie aasta pärast. Meie missioon on oht ära hoida. Aega selleks veel on, aga tööd on palju, lisas ta. Ajakirjanik tsiteeris Saksa luureandmeid, mis näitavad, et pärast 2026. aastat võib Venemaa rünnata mõnda NATO riiki, ja küsis, kas meil on aega kaks kuni kolm aastat valmistuda. „Ma arvan küll nii,” ütles kindral.

Andrzejczak märkis ka, et Poola kaitsestrateegia sätted on „enamasti aegunud”.

Kindral kommenteeris ka Venemaa presidendivalimisi. Nüüd läheb Putini jaoks palju asju lihtsamaks, näiteks järjekordne mobilisatsioonilaine. See ei tõota head ei Ukrainale ega Poolale, märkis Andrzejczak.

Väga-väga dramaatiline – nii kirjeldas kindral olukorda Ukraina rindel. Sõjas ei juhtu imesid. Ülemjuhataja väljavahetamine ei suutnud strateegilist olukorda muuta. Kindral Sõrskil on samad dilemmad kui kindral Zalužnõil. Selgus, et ta pidi väed välja viima ja rindejoone korda tegema. Andrzejczak tõi esile probleemid, mis Zalužnõil olid.

Ta nimetas puudusi vägede komplekteerimisel, väljakutseid seoses mobilisatsiooni ja varustusega. Andrzejczak rõhutas ka juba kantud kahjude olulisust. Nad on kaotanud üle 10 miljoni inimese. Arvan, et kahjusid tuleks lugeda miljonites, mitte sadades tuhandetes. Selles riigis pole ressursse, pole kellegagi võidelda, lisas ta.

Teadete kohta, mille kohaselt saavad Ukrainal märtsi lõpuks õhutõrjeraketid otsa ütles kindral: See tähendab vaenlase tõhusamaid lööke, rohkem ohvreid, rohkem hävitatud riigi infrastruktuuri elemente. Ukrainlased on seda sõda kaotamas, märkis ta.

Ajakirjanik küsis ka EL-i laskemoona tootmisprogrammi vahendite jaotamise kohta. Poola sai 500 miljoni euro suurusest kogumist 2 miljonit eurot. Asi pole tegelikult miljonites ja potentsiaalsetes laskemoonades. Asi on selles, et probleem ei kao kuhugi. Peame riigis laskemoona tootmise strateegiat täielikult muutma, muidu me ajaga ei võida. Peame tootma rohkem laskemoona, kiiremini, mitmekesistes tehastes ja see nõuab keerulisi poliitilisi otsuseid ja rasket tööd, ütles Andrzejczak.

Praegu asuvad meil tehased idapiiri lähedal. (…) Seal peame oma võimeid laiendama. See ei paista hea välja ja kui me tahaksime kasutada piibli võrdlust, et keegi, kes on ilma patuta, viskab kivi, ei usu, et keegi seda teeks. Ma lähen tagasi 15 aastat tagasi, kui rääkida Poola relvatööstusest, seal ei toimunud revolutsioonilisi muutusi – rõhutas Andrzejczak.

Pooldan uute tehaste ehitamist: Sileesias, Alam-Sileesias, Lubuskie vojevoodkonnas ja et need ei oleks mitte ainult Poola, vaid ka Ameerika tehased, et toota 120 mm laskemoona tankidele või 155 mm laskemoona suurtükiväe jaoks, Poola ja Balti riikide üksustele Euroopas, lisas ta.

Ajakirjanik küsis ka, kas Poola peaks kuuluma tuumarelvi omavate riikide hulka. Minu arvates täiesti jah, vastas kindral. See paigutaks meid hoopis teise liigasse, ütles Andrzejczak.

Ajakirjanik küsis, et tuumalõhkepeade olemasolu peletaks venelased ära. Ma arvan, et nad kardaksid, ütles Rajmund Andrzejczak.

Kommentaarid
(Külastatud 20,746 korda, 1 külastust täna)