Euroopa Liidu siseministrid räägivad piiri turvalisusest ja migratsioonist

ELi riikide siseministrid kohtuvad täna esmaspäeval, 4. märtsil Brüsselis justiits- ja siseasjade nõukogus. Ministrite päevakorras on piirijulgeoleku, migratsiooni ja Ukraina olukorraga seotud küsimused. Soomet esindab kohtumisel siseminister Mari Rantanen.

Soome rõhutab tugevate välispiiride ja Schengeni acquis’ arendamise tähtsust rände ohjeldamisel. ELi rändepoliitika kujundamisel tuleks tähelepanu pöörata ka Soome erilisele positsioonile välispiiririigina ja liikmesriigina, mis on sihtriik, aga ka võimalik transiidikanal.

Soome idapiir on nii ELi kui NATO välispiir. Soome ja EL ei paindu surve ees ning Schengeni välispiir ei tohi muutuda instrumentaliseeritud migratsiooni kanaliks Euroopasse, ütles minister Rantanen.

Soome propageerib konstruktiivselt ELi tasandi mehhanismi juurutamist, mille abil saaks vajadusel varjupaigataotluste vastuvõtmise ajutiselt peatada ulatusliku illegaalse või instrumentaliseeritud migratsiooni olukorras.

Peame eristama tõelist varjupaigataotlemist, migratsiooni ja piiriületuse instrumentaliseerimist. Kõik need nõuavad erinevaid lähenemisi ja lahendusi, ütles minister.

Ukraina toetamine olulisem kui kunagi varem

Ministrid arutavad ka Venemaa Ukraina-vastase agressioonisõja mõjusid ELi sisejulgeolekule. Sõda käib juba kolmandat aastat ja lõppu pole näha.

Ukraina toetamine kõigis valdkondades on praegu olulisem kui kunagi varem. Ukraina sisejulgeoleku organite töö on sõja ajal tõeliselt väljakutseid esitav ning Venemaa on võtnud sihikule nt päästetöötajad. Soome on lisaks sõjalisele abile toetanud Ukrainat mitmel viisil, näiteks annetades päästetöödeks sõidukeid ja tehnikat, märkis Rantanen.

Siseministeerium koordineerib ELi päästeteenistuse mehhanismi kaudu Ukrainale erakorralise materiaalse abi andmist. Tarnitava abi valik on lai ja hõlmab praktiliselt kõike muud peale kaitsevarustuse.

Kommentaarid
(Külastatud 384 korda, 1 külastust täna)