Venemaa valmistub suureks sõjaks: moodustati sõjaväeringkonnad

Venemaa president kirjutas alla ukaasile sõjaväeringkondade moodustamise kohta, mida seostatakse ettevalmistusega suureks sõjaks.

Luuakse Leningrandi ja Moskva sõjaväeringkonnad, lisaks kanti annekteeritud alad Ukrainas Lõuna sõjaväeringkonna koosseisu.

Siin on Putini ukaasi tekst Venemaa sõjalis-administratiivse jaotuse kohta:

  1. Moodustada järgmine Venemaa Föderatsiooni sõjalis-administratiivne jaotus:

Leningradi sõjaväeringkond – halduspiirides Karjala Vabariik, Komi Vabariik, Arhangelski, Vologda, Kaliningradi, Leningradi, Murmanski, Novgorodi ja Pihkva oblastid, Peterburi linn, Neenetsi autonoomne ringkond;

Moskva sõjaväeringkond – halduspiirides Belgorodi, Brjanski, Vladimiri, Voroneži, Ivanovo, Kaluuga, Kostroma, Kurski, Lipetski, Moskva, Nižni Novgorodi, Orjoli, Rjazani, Smolenski, Tambovi, Tveri, Tuula ja Jaroslavli oblastid, Moskva linn;

Lõuna sõjaväeringkond – halduspiirides Adõgea Vabariik, Dagestani Vabariik, Donetski Rahvavabariik, Inguššia Vabariik, Kabardi-Balkari Vabariik, Kalmõkkia Vabariik, Karatšai-Tšerkessi Vabariik, Krimmi Vabariik, Luganski Rahvavabariik, Põhja-Osseetia Vabariik – Alania, Tšetšeeni Vabariik, Krasnodari ja Stavropoli krai, Astrahani, Volgogradi, Zaporožje, Rostovi ja Hersoni oblastid, Sevastoopoli linn;

Kesksõjaväeringkond – halduspiirides Altai Vabariik, Baškortostani Vabariik, Mari Eli Vabariik, Mordva Vabariik, Tatarstani Vabariik, Tõva Vabariik, Udmurdi Vabariik, Hakassia Vabariik, Tšuvaši Vabariik, Altai, Krasnojarski ja Permi oblastid, Irkutski oblast, Kemerovo oblast – Kuzbass, Kirovi, Kurgani, Novosibirski, Omski, Orenburgi, Pensa, Samaara, Saraatovi, Sverdlovski, Tomski, Tjumeni, Uljabinski ja Tšeljabinski oblastid, Hantõ-Mansiiski autonoomne ringkond – Ugra, Jamalo-Neenetsi autonoomne ringkond;

Ida sõjaväeringkond – halduspiirides Burjaatia Vabariik, Sahha Vabariik (Jakuutia), Transbaikali, Kamtšatka, Primorski ja Habarovski kraid, Amuuri, Magadani ja Sahhalini oblastid, Juudi autonoomne oblast, Tšukotka autonoomne ringkond.

Ukaas jõustub 1. märstil 2024.

Taust:

Leningradi sõjaväeringkond tegutses aastatel 1918–2010. 2010. aastaks oli see Venemaa sõjaväeringkondadest väikseim. Ringkonna demilitariseerimine toimus pärast seda, kui NSV Liit kirjutas 1990. aasta novembris alla Euroopa tavarelvastuse lepingule (CFE), millega kehtestati eelkõige piirangud sõjaväeliste formatsioonide ja üksuste paigutamisele NSV Liidu (ja seejärel Venemaa) loodeosas.

Üldiselt piiras leping relvade ja sõjavarustuse arvu NATO ja Varssavi pakti riikide jaoks selle kohaldamisalas (Atlandi ookeanist Uurali mäestike, Uurali jõe ja Kaspia mereni). 29. mail 2023 kirjutas Putin alla seadusele, millega taganeti Euroopa tavarelvastuse lepingust. Venemaa oli peatanud lepingu järgse tegevuse alates 2007. aastast, kuid riik jäi ametlikult lepingu osaliseks.

Kommentaarid
(Külastatud 1,439 korda, 1 külastust täna)