Valgevene liider kutsub elanikke üles valmistuma kolmandaks ilmasõjaks

Valgevene presidendi Aljaksandr Lukašenka sõnul pole kolmandat maailmasõda põhjust karta ning ta kutsus valgevenelasi selleks „vaimselt ja strateegiliselt” valmistuma. Asjast teatas Venemaa uudistesait RBC.

Me ei taha sõda, kuid peame selleks valmistuma nii vaimselt kui strateegiliselt. Mis puutub selle hetke tõsiduse mõistmisse – loobugem kõigist mõtetest ja illusioonidest konfliktide diplomaatilise lahendamise osas. Rahvusvaheline õigus ei suuda pingeid leevendada, ütles ta oma kõnes.

Lukašenka tõi välja, et kuumade kriisipunktide arv kasvab ja sõjaline jõud on tagasi maailmaprobleemide lahenduste hulgas.

Soome ja Rootsi liitumine NATOga on järgmine samm sõjalise liidu laienemisel itta, märkis ta.

Lukašenka prognoosib, et järgmisena kaasatakse sõjaväeliitu Bosnia ja Hertsegoviina, Moldova, Gruusia ja Serbia.

Ja see kõik toimub Ukraina plaani järgi, ütles ta.

Ka Valgevenet tahetakse tema sõnul sellesse sõtta kaasa tõmmata „kõigi vahenditega”.

Jutt on „partnerluspoliitikast”, et sõjalist ja poliitilist orientatsiooni saaks hiljem muuta läänemeelseks. Ta lisas, et oleme tegelikult pikaleveninud suure sõjalise ja poliitilise kriisi keskmes, kus kasutatakse vanu maailma hirmutamismeetodeid.

Valgevene võimud teatasid, et NATO luurelendude arv riigi piiride lähedal on alates 2024. aasta algusest kasvanud. Lukašenka sõnul on Valgevene ja Venemaa piiride äärde koondunud umbes 32 000 NATO sõdurit, üle 1000 soomuki ning 235 lennukit ja helikopterit.

Kommentaarid
(Külastatud 1,513 korda, 1 külastust täna)