USA meedia: lennuk tulistati Venemaa kohal alla USA raketiga

USA ametiisikud usuvad, et Ukraina poolt välja tulistatud Patrioti rakett põhjustas eelmisel kuul Vene sõjalennuki allatulistamise, vahendab New York Times. Allikate sõnul oli Ukraina saanud raketid Euroopa partnerilt.

Ajalehe küsitletud allikate sõnul on võimalik ka see, et lennukis olid Ukraina sõjavangid. Venemaa on väitnud, et transpordilennuki Il-76 pardal viibis 65 Ukraina sõjavangi.

USA ei ole suutnud lennukites viibinute isikuid kinnitada. Ametnike sõnul näib siiski tõenäoline, et vähemalt mõned olid Ukraina sõjavangid. USA ja Ukraina võimude hinnangul võis Venemaa hukkunute arvuga liialdada.

Kui pardal oli tõepoolest sõjavange, nagu näib tõenäoline, peavad USA ametnikud nende elude kaotust kahetsusväärseks. Ukraina näib olevat tegutsenud õiguspäraste, kuid ebakorrektsete luureandmete alusel. Lennukit oli varem kasutatud rakettide transportimiseks, sel juhul oleks see olnud Ukraina seisukohast väärtuslik sihtmärk, ütlesid Lääne võimud.

Mõned USA ametnikud ütlevad, et julgustasid Ukrainat ründama kaugele rindejoone taha, kuid ainult Ukraina pinnal. Siiski ei kritiseerinud allikad Ukrainat üldiselt Patrioti süsteemi kasutamise eest Vene sõjalennuki vastu. Nende väite on Ukrainal vaja sedalaadi ettevõtmisi.

Venemaa süüdistas õnnetuses Ukrainat. Ukraina pole väidet eitanud ega kinnitanud. Ukraina võimude info kohaselt ei olnud Venemaa korralikult teavitanud, et lennuki pardal on sõjavangid.

Kommentaarid
(Külastatud 1,137 korda, 1 külastust täna)