Iraagis teenivad Eesti ja Soome kaitseväelased viisid läbi ühise lähijulgestusoperatsiooni

Sel nädalal viisid Iraagis teenivad Eesti ja Soome kaitseväelased ühiselt läbi lähijulgestusoperatsiooni, mille eesmärk oli tagada Ameerika sõjalistele nõustajatele turvaline tee kohtumisele Iraagi relvajõudude esindajatega.

„Hindan kõrgelt selliseid võimalusi Eesti üksusega ühiselt isikukaitseoperatsioone planeerida ja läbi viia. Need loovad täiendava võimaluse arendada üksuse professionaalsust,” ütles Soome julgestusmeeskonna ülem nooremveebel Johannes ja lisas, et tema hinnangul on Eesti ja Soome üksustel teenistusülesannetesse sarnane suhtumine – väärtustatakse põhjalikku planeerimist ja täpsust.

„Ühisoperatsiooniga saavad meie sõdurid koos Soome üksusega praktiseerida ülesannete täitmist, järgides ühiseid protseduure. Mitmerahvuselise julgestusüksuse koosseisus toimimine mõjub kindlasti hästi kaitseväelaste asjatundlikkusele, sest igal ametikohal tuleb arvestada mõne täiendava aspektiga. Oleme leidnud Soome üksusega hea omavahelise sobivuse,” ütles Estcoy-19 rühmaülem nooremleitnant Mattias Jõgi.

Ameerika Ühendriikide juhitava operatsiooni Inherent Resolve eesmärk on nõustada ja toetada Iraagi kohalikke julgeolekujõudusid riigikaitsesüsteemi ülesehitamisel, et nad suudaksid iseseisvalt alistada islamiäärmuslikke rühmitusi ning tagada riigis rahu ja stabiilsust. Islamiäärmuslus ohustab turvalisust Euroopas ja kogu maailmas. Eesti kaitseväe kontingent panustab operatsioonile alates 2023. aasta aprillist. Praegu Iraagis viibiv teine kontingent on ülesandeid täitnud ligi neli kuud. Eesti kontingenti kuuluvad ohvitserid ja allohvitser sõjalise nõustamise grupis, jalaväekompanii Estcoy-19 ja rahvuslik toetusüksus. Eesti näitab oma osalemisega, et toetab oma liitlaseid ning panustab julgeoleku tagamisse just seal, kus asuvad suured julgeolekuohud Euroopa ja NATO liikmesriikide jaoks.

Kommentaarid
(Külastatud 391 korda, 1 külastust täna)