Virolaiset mäkihyppääjät

Mäkihyppy kuuluu ehdottomasti suomalaisiin perinnelajeihin ja Suomi on niittänyt siinä vuosien varrella suurta menestystä riippumatta siitä, puhutaanko MM-kisoista, olympialaisista vai Keski-Euroopan mäkiviikosta. Nimet, kuten Matti Pietikäinen, Veikko Kankkonen, Jouko Törmänen, Matti Nykänen, Jari Puikkonen, Toni Nieminen, Janne Ahonen, Ari-Pekka Nikkola ja Jani Soininen tunnetaan ympäri maailmaa.

Viimeisten vuosien aikana Suomen mäkihyppy on kuitenkin vajonnut marginaaliin ja esimerkiksi sijoittuminen 20 parhaan joukkoon maailmancupin osakilpailussa on harvinaista. Virossa ei koskaan ole mäkihyppy kuulunut suosituimpien lajien joukkoon ja se on näkynyt myös heikohkona menestyksenä. Virolaiset mäkihyppääjät eivät ole maailmankuuluja, mutta yrittäjiä on Virostakin piisannut. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin kuuluisimpia virolaisia mäkihyppääjiä.

Jaan Jüris

Jaan Jüris debytoi maailmancupin osakilpailussa vuonna 2002, mutta jo sitä ennen oli osallistunut maailmanmestaruuskisoihin Lahdessa vuonna 2001. Siellä miehen sijoitus oli 43. suurmäessä ja 45. normaalimäessä. Uransa paras MM-sijoitus seurasi kaksi vuotta myöhemmin, kun Jüris oli normaalimäessä 38. Predazzon MM-kisoissa.

Maailmancupissa Jüris kilpaili vuosina 2002-05 ilman suurempaa menestystä. Hän sijoittui urallaan neljä kertaa pisteille, joista ylivoimaisesti parhaana suorituksena helmikuussa 2003 Willingenissä 15. sijalle. Juris osallistui myös Torinon olympialaisten normaalimäen kilpailuun sijoittuen 50. sijalle.

Jens Salumäe

Jens Salumäetä voi hyvällä syyllä pitää kaikkien aikojen parhaana virolaisena olympiamäkihyppääjänä. Salumäe nimittäin sijoittui Torinon olympiakisojen suurmäessä peräti 23. sijalle ja oli normaalimäessäkin 32. Hän edusti Viroa myös Salt Lake Cityn olympialaissa ja kahdesti MM-kilpailuissa.

Maailmancupissa Salumäe sijoittui vuodet 2002-07 kattaneella urallaan pisteille kuusi kertaa, hauskasti joka kerta Suomessa pidetyssä kilpailussa. Paras sijoitus oli vuoden 2003 Rukan osakilpailun 21. sija.

Illimar Pärn

Vuosina 2008 ja 2009 ei kukaan virolainen kilpaillut maailmancupin henkilökohtaisissa kilpailuissa, mutta Illimar Pärn palautti virolaiset mäkitorniin vuonna 2010 osallistumalla Kuopion osakilpailuun ilman mainittavaa menestystä. Hänen maailmancup uransa kattoi vielä toisen kilpailun seuraavana vuonna.

Kaarel Nurmsalu

Kaarel Nurmsalu kilpaili maailmancupissa vuosina 2011-17 ja sijoittui parhaimmillaan peräti kuudenneksi Oslossa pidetyssä osakilpailussa vuonna 2014. Nurmsalun maailmancup-meriitit jättävät kaikki muut virolaishyppääjät varjoonsa, sillä hän sijoittui maailmancupin pisteille kaikkiaan 10 kertaa, joihin lukeutui tuon yhden kutossijan lisäksi myös 13. sija Planican legendaarisessa lentomäessä hypätyssä kilpailussa.

Arvokisoissa Nurmsalu edusti Viroa kolmesti. Kerran olympialaisissa ja kahdesti MM-kilpailuissa. Parhaat sijoitukset olivat Predazzon kisojen molemmissa mäkikilpailuissa hankitut 26. sijat. Sotsin olympialaisissa mies ei yltänyt kummassakaan kilpailussa 2. kierrokselle.

Kaarel Nurmsalun suurin meriitti on kuitenkin juniorien MM-pronssi kotikisojen normaalimäen kilpailusta. Kyseisen kilpailun voitti hyvän uran aikuisena tehnyt Zografski, mutta hopeaa otti itse Stefan Kraft, joka aikuisten sarjassa on yltänyt muun muassa kolminkertaiseksi maailmanmestariksi, kaksinkertaiseksi maailman cupin voittajaksi ja joukkuemäen olympiavoittajaksi.

Martti Nömme

Martti Nömme oli aktiivinen kilpailija maailmancupissa vuosina 2014-19, mutta ilman suurta menestystä. Nömmen parhaaksi sijoitukseksi jäi 39. sija Rukan suurmäen kisassa.

Nömmen uran tähtihetkiä olivat kuitenkin arvokisat, sillä hän kävi läpi peräti viidet arvokisat. Neljät MM-kisat ja yhdet olympialaiset. Menestys ei kuitenkaan näissäkään päätä huimannut ja Nömmen paras arvokisasijoitus oli Etelä-Koreassa pidettyjen olympialaisten suurmäen 43. sija.

Kevin Maltsev

Pitkään näytti siltä, että virolaiset mäkihypyn ystävät joutuvat etsimään uusia harrastuksia, kuten elokuvien katselua, postimerkkien keräilyä tai wolf gold -pelin kaltaisten kolikkopelien pelaamista, mutta sitten pinnalle nousi kaksi nuorta mäkihyppääjää. 

Näistä Kevin Maltsev oli jo väläyttänyt Seefeldin MM-kilpailujen 30. sijalla vuonna 2019, mutta teki läpimurron maailmancupiin vasta vuonna 2021. Toistaiseksi kasassa on vasta yksi maailmancupin piste ja tällä kaudella vauhtia on jouduttu ottamaan Continental Cupin puolelta, mutta nuorella miehellä on vuonna 2000 syntyneenä vielä aikaa kehittyä.

Pekingin olympialaisissa Maltsev nappasi sijat 37 ja 40.

Artti Aigro

Viron suurin mäkihyppylupaus on kuitenkin Artti Aigro. Aigro väläytti osaamistaan jo vuonna 2018 sijoittuen Rukalla 19. sijalle, mutta toden teolla aloitti maailmancupin kiertämisen vasta seuraavalla kaudella. Tätä kirjoittaessa Aigro on sijoittunut jo peräti 27 kertaa maailmancupin pisteille ja lisää on varmuudella tulossa. Uran paras sijoitus on 14., mutta on vain ajan kysymys, koska Aigro tunkeutuu 10 parhaan joukkoon osakilpailussa. On hyvin todennäköistä, että Aigro ylittää kaikkien aikaisempien virolaishyppääjien meriitit uransa aikana.

Nuoresta iästään huolimatta Aigro on käynyt jo viidet arvokisat, joissa hän on parhaimmillaan yltänyt 25. sijalle.

(Külastatud 505 korda, 1 külastust täna)