Soome jätkab tsiviilabi osutamisega Ukrainale

Venemaa-vastase agressioonisõja ajal on Soome Ukrainale aktiivselt tsiviil- materiaalset abi osutanud. Kokku on Soomest materiaalse abina annetatud 311 veoautokoormat ja 76 sõidukit. Aktiivselt jätkatakse materiaalse abi kogumist ja kohaletoimetamist Ukrainasse.

Märtsis-aprillis toimetas Soome Ukrainale 13 veoautotäit tsiviilmaterjali. Tarned on hõlmanud tervishoiutarbeid nagu haiglavoodid, soojenduskapid ja abivahendid, energiasektori tarvikud nagu trafod, kaablid ja gaasitorud. Lisaks on Ukrainasse tarnitud koolimööblit, näiteks lauad ja toolid.

Tsiviilpoolne materiaalne abi on Ukraina ühiskonna vastupanuvõime ja võimude toimimisvõime säilitamisel keskse tähtsusega. Venemaa hävitab süstemaatiliselt Ukraina kriitilist infrastruktuuri ning vajadus toetuse järele eelkõige energiasektoris on suur. Lisaks on vajadus annetuste järele, mis on seotud kriitilise infrastruktuuri kaitse ja remondiga, samuti päästetööde, kodanikukaitse ja tervishoiu tegevusvõime kindlustamisega. Ukrainas on endiselt palju vaja erinevat tüüpi sõidukeid.

„Praegu on koostamisel mitmed abipaketid ning saadame rohkem tervishoiumaterjale, päästeautosid ja energiasektori tuge, mida Ukraina hiljutiste rünnakute tõttu kevade lõpus Ukrainale hädasti vajab,” ütles siseministeeriumi ekspert Heikki Honkanen.

Soome on Euroopas aktiivsuselt kolmandal kohal tsiviil-materiaalse abi andjana

Euroopa riigid on päästeteenistuse mehhanismi kaudu teinud Ukrainale kokku üle 3400 abipakkumise. Soome on olnud ligi 300 pakkumisega aktiivsuselt kolmas abiandja.

Materiaalse abi rahalise väärtuse mõõtmine on keeruline, sest annetused kajastatakse ainult nende amortisatsiooniväärtuses, mis on tavaliselt murdosa vastava materjali asendusväärtusest. Materiaalse tsiviilabi olulisim mõõdupuu on selle kasutusväärtus: materiaalne abi täidab kiiresti Ukraina sõjast tulenevad teravad vajadused ühiskonna toimimise kindlustamiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 119 korda, 1 külastust täna)