Venemaa koondab uut armeed

Venemaa püüab suurendada oma mõju Aafrikas. Bloombergi teatel on eesmärk värvata relvajõude ja välja vahetada varem kontinendil tegutsenud Wagneri palgasõdurite grupeering. Pärast Wagneri bossi Jevgeni Prigožini surma on Venemaa püüdnud täita võimuvaakumit Aafrikas. Venemaa Aafrika väed tugevdavad juurdepääsu strateegiliselt olulistele aladele ja loodusvaradele.

Samal ajal väheneb lääneriikide mõju Aafrikas. Näiteks lahkusid Prantsuse väed nii Malist kui ka Burkina Fasost pärast seda, kui sõjaväelased kukutasid tsiviilvalitsuse ja liikusid Venemaale lähemale.

Aasta keskpaigaks püütakse Aafrika vägedesse värvata uusi võitlejaid ja endisi Wagneri sõdureid. Väed saadetakse vähemalt viide venemeelsesse riiki nagu Burkina Faso, Liibüa, Mali, Kesk-Aafrika Vabariik ja Niger. Wagneri grupeering saadeti pärast Prigožini surma ametlikult laiali, kuid väidetavalt tegutseb see edasi.

Bloombergi saadud info kohaselt on Venemaa eesmärgiks leida Aafrika vägede jaoks 20 000 sõdurit. Seega jääb üle oodata, kust sõdurid leitakse, kui näiteks Wagneri sõdureid oli Aafrikas parimal juhul vaid paar tuhat. Samal ajal üritab Venemaa värvata uusi sõdureid ka Ukrainasse.

Kuid kas see on lihtsalt Wagneri grupi kaubamärgi muutmine? Vähemalt nii kahtlustab Bloombergi intervjueeritud analüütik Lou Osborn, kes on jälginud Wagneri grupi tegevust.

Ühtäkki nad lahkusid Wagnerist ja nüüd on grupi nimi Aafrika väed, kommenteeris ta.

Venemaa on järk-järgult lähenenud Aafrikale. Möödunud kolmapäeval saabusid Burkina Fasosse sadakond Vene sõdurit, kes pakkusid kaitset riigijuhile Ibrahim Traoréle. Traoré juhtis 2022. aastal riigipööret, mis kukutas Paul-Henri Sandaogo Damiba hunta.

Lisaks on eesmärgiks ehitada Kesk-Aafrika Vabariiki venelastele regionaalne baas.

Ehitatakse sõjaväebaasi. Meil on siin palju mehi ja palju venelasi. Neile on vaja anda baas, ütles riigi presidendi nõunik Bloombergile.

Kesk-Aafrikas on Vene sõdurite arv kasvanud, mis on märk julgeolekukoostöö tihenemisest Venemaaga, ütles ta.

Kommentaarid
(Külastatud 9,166 korda, 2 külastust täna)