Uus areng: Euroopa Liit siseneb sõtta Punasel merel

Euroopa Liidu liikmesriigid tahavad veebruari keskpaigaks käivitada Punasel merel sõjaväelise operatsiooni, et kaitsta laevu Iraani toetatud Jeemeni huthi relvarühmituse rünnakute eest, ning võivad täna kolmapäeval, 31. jaanuaril otsustada selle juhtimisstruktuuri üle, ütles ELi välispoliitikajuht Josep Borrell.

Paljud kaubasaatjad on pärast huthide rünnakuid laevad ümber suunanud, kuna nad kontrollivad suurt osa Jeemenist ja väidavad, et tegutsevad palestiinlastega solidaarselt, kui Iisrael ja Hamas peavad Gazas sõda, vahendab Reuters.

„Kõik liikmesriigid ei ole nõus osalema, kuid keegi ei takista… Loodan, et selle kuu 17. veebruaril saab missiooni käivitada,” ütles Borrell ajakirjanikele enne Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumist.

Ta ütles, et kolmapäevane eesmärk on valida juhtriik ja visandada, kus asub missiooni peakorter, kes osaleb ja milliste vahenditega.

USA ja teised riigid alustasid detsembris sõjalist operatsiooni, et leevendada kartusi, et häired ühes maailma suurimas kaubandusarteris võivad tabada maailmamajandust.

Kuid mõned USA liitlased, eriti Euroopa riigid on väljendanud kahtlusi plaani suhtes, mille kohaselt on USA ja Suurbritannia andnud õhulööke huthi positsioonidele, ning pannud kahtluse alla mõtte olla Washingtoni juhtimise all.

Borrell ütles, et ELi operatsioon kannab nime Aspides, mis tähendab kaitsjat, ning selle ülesandeks on kaitsta kaubalaevu ja tõrjuda rünnakuid, kuid mitte osaleda huthide vastu suunatud rünnakutes.

Prantsusmaa, Kreeka ja Itaalia on näidanud üles huvi missiooni juhtimise vastu ning seitse riiki on seni teatanud, et nad on valmis saatma mereväe vahendeid, ütlesid diplomaadid ja lisasid, et see põhineb piirkonnas olemasolevatel ELi missioonidel.

Operatsiooni alluvuses on esialgu kolm ELi laeva. Prantsusmaal ja Itaalial on piirkonnas juba sõjalaevad ning Saksamaa kavatseb saata piirkonda Hesseni fregati, ütlesid diplomaadid.

Kommentaarid
(Külastatud 9,896 korda, 2 külastust täna)