Ukraina president: sõda on jõudnud uude faasi

Sõda Venemaaga on jõudnud uude faasi, ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenski intervjuus agentuurile AP. President tunnistab, et vasturünnak ei andnud soovitud tulemusi piisava arvu relvade ja maavägede puudumise tõttu.

Lisaks muudab talv võitluse veelgi raskemaks ning Ukrainas kardetakse uut rünnakulainet energiataristu pihta.

Talv ise on sõja uus etapp, ütles Zelenski Harkivis Associated Pressile. Vaatamata keerulisele olukorrale ei kavatse Ukraina järgi anda ega alistuda.

Kuigi vasturünnak ei andnud soovitud tulemusi, pole Zelenski rahulolematu. Ta peab suurepäraseks, et Ukraina ei ole taganenud, võideldes „maailma (paremuselt) teise armee vastu”. Teisalt ei ole ta rahul sellega, et Ukraina kaotab endiselt inimesi ega saa vajalikke relvi.

Tahtsime kiiremaid tulemusi. Sellest vaatenurgast me kahjuks soovitud tulemusi ei saavutanud. Ja see on fakt, ütles ta.

Üks hirm on see, et konkureerivad poliitilised huvid ja piiratud ressursid söövad ära Ukrainale saadava toetuse. Näiteks USA jagab praegu oma toetuse Ukraina ja Iisraeli vahel.

Vastupealetungi läbikukkumine on samuti Ukrainas hirmutav, nagu ka tõsiasi, et Lääs ei jätka oma heldet toetust. Laskemoonavarud ammenduvad kiires tempos ja halvimal juhul võib see peatada Ukraina sõjalised operatsioonid. President on aga juba võtnud sihikule kodumaise tootmise.

President nimetab intervjuus positiivse arenguna järkjärgulist piirkondlikku edu, kuigi vastane on hästi relvastatud ja kindlustatud. Lisaks on Ukrainal õnnestunud nõrgestada Venemaa Musta mere laevastikku ja kindlustada oma teraviljaeksport pärast Moskva lepingust taganemist.

Kommentaarid
(Külastatud 1,137 korda, 1 külastust täna)