Ukraina president manitses Euroopa Liidu riikide juhte

Ukraina president Volodõmyr Zelenski ütles täna Brüsselis kogunenud Euroopa Liidu riikide juhtidele läkitatud videosõnumis, et täna „valitakse, kas Brüssel või Moskva” ja tuletas neile meelde „lubatud otsust”.

Kiiev loodab ELi juhtide tippkohtumisel saada rohkem Euroopa raha ja poliitilist lubadust alustada ühinemisläbirääkimisi Ukrainaga, vahendab Politico.

Zelenski ütles, et see otsus „ei puuduta seda, mida vajavad poliitikud, vaid see, mida vajavad inimesed”, nii Ukrainas võitlevad kui ka need Euroopas, „kes usuvad, et Euroopa suudab vältida naasmist vanadesse aegadesse, kus pealinnade vahel on lõputud viljatud erimeelsused”.

Zelenski tuletas ELi liidritele meelde ka Ukraina konflikti ajalugu.

„10 aastat tagasi tõusid inimesed Ukrainas Euroopa Liidu lippude all… Ma palun teilt täna üht – ärge reetke inimesi ja nende usku Euroopasse.”

Brüsselisse kogunenud Euroopa Liidu riikide juhid tahavad Kiievi jaoks heaks kiita kaks peamist toetusmeedet: 50 miljardi euro suurune päästerõngas Ukraina sõjas kannatada saanud majandusele ja EL-i liitumiskõneluste alustamine. Kuid Ungari peaminister Viktor Orbán blokeerib mõlemat. Kui nad ei suuda kokkulepet sõlmida, võib see olla pikk tippkohtumine, mis võib lõppeda alles nädalavahetusel.

Kommentaarid
(Külastatud 495 korda, 1 külastust täna)