Soome asjatundja: idapiiril käib lahinguvälja ettevalmistus, hullem on alles ees

Soome sõjaväeprofessor, erukolonel Mika Hyytiäinen ei olnud üllatunud, kui Venemaa suunas sadu asüülitaotlejaid Soome idapiirile. Ja tegelikult ei usu ta, et see on veel läbi: hullem on alles ees, arvab ta.

See on kompamine, jõudemonstratsioon või lahinguvälja ettevalmistus, ütleks Hyytiäineni väitel elukutseline sõdur, vahendab Yle.

Venemaa on suurriik. See on lubanud meile kättemaksu ja suurriigid kipuvad tegema seda, mida lubavad, sest muidu pole nad suurriigid, märgib Hyytiäinen.

Reedeses dokumentaalfilmis Vene etturid räägivad Süüriast pärit Moayad ja Jeemenist pärit Salee, miks nad tulid jalgrattaga Venemaalt Soome varjupaika otsima. Sõjaväeprofessor nendib, et tulijaid on piisavalt ja tulijad valib välja Venemaa.

Hyytiäinen usub, et kevadel võib lumehangede alt luukeresid leida. Poolas on kümneid inimesi juba surnud ja sadu on teadmata kadunud. Soomet kaitseb vaid see, et riik on geograafiliselt keerulises kohas: Soome kaudu Euroopas eriti edasi ei saa.

Eelmise, 2015. aasta pagulaskriisi ajal tuli Euroopasse üle miljoni inimese. Novembri jooksul on idapiiri ületanud 900 põgenikku, kuid see võib muutuda kümneteks või sadadeks tuhandeteks, usub Hyytiäinen.

Oleme hiljaks jäänud. Kõik teised meist lõuna pool asuvad riigid on oma tarad juba ehitanud ja oma loodust karastanud, sõnab ta.

Kommentaarid
(Külastatud 19,865 korda, 1 külastust täna)