VIDEO: Islandil olukord väga hull, kuulus Blue Lagoon suleti

Islandil suleti kuulus välispaa Blue Lagoon (Sinine laguun), kuna piirkonnas on palju maavärinaid ja kardetakse vulkaanipurset.

Island valmistub vulkaanipurskeks, kuna Reykjanesi poolsaare vulkaaniline aktiivsus on viimasel ajal oluliselt suurenenud. Reykjanesi poolsaarel asuv Grindavíki linn on ohu keskmes.

Möödunud nädalavahetusel teatasid Grindavíki võimud kohalike elanike kolmefaasilisest evakueerimisplaanist.

Piirkonnas asub ka spaa Blue Lagoon, mis on üks Islandi kuulsamaid vaatamisväärsusi. Kohaliku väljaande Vikurfrettir teatel olid mõned spaa külalised pidevatest maavärinatest hirmul ja lahkusid laguunihotellist keset ööd. Ajalehe andmetel oli taksoga põgenenud umbes 40 külalist. Ühe taksojuhi sõnul olid inimesed „väga ärritunud”.

Mitmed häired, töötajate stress ja külaliste põgenemised viisid selleni, et spaa otsustas uksed sulgeda.

Sinine laguun on teinud ennetava otsuse oma tegevus ajutiselt nädalaks sulgeda, teatas spaa oma kodulehel.

Islandi meteoroloogiainstituudi (IMO) andmetel on alates oktoobri lõpust mõõdetud umbes 23 000 väikest maavärinat. Kolmapäeval teatas asutus, et eelmisel päeval toimus 1200 maavärinat.

Samuti on asutus avastanud, et magma on maa alla kogunenud ja oht on, et see võib viia vulkaanipurskeni. Nädalavahetusel aga teatas asutus, et purske kohta „selgeid märke” pole, kuid olukord võib „lühikese etteteatamisega” muutuda.

Kui Blue Laguuni juures peaks toimuma tugev purse, kuluks vaid mõnest sekundist kuni 2-3 minutini, enne kui magma kogu laguuni vee keema paneks, ütles keskkonnainsener Sveinn Gauti Einarsson väljaandes Vísir.

Alates 2021. aastast on Reykjanesi poolsaarel toimunud kolm purset, kuid need asusid asustatud piirkondadest või infrastruktuurist kaugel. Enne neid kolme purset oli see piirkond olnud 800 aastat „uinunud” olekus.

Siin video olukorrast Islandil:

Kommentaarid
(Külastatud 1,156 korda, 1 külastust täna)