USA luure: pagulaskriisi tekitamine on osa Venemaa NATO-strateegiast

USA luure andmetele tugineva mõttekoja ISW hinnangul on Venemaa poolt Soome piiril tekitatud pagulaskriisi eesmärk NATO riikide destabiliseerimine.

USA mõttekoja Institute for the Study of War (Sõjateaduste Instituut) analüüsi kohaselt kasutab Venemaa Soome piiril tuntud hübriidsõja taktikat, et tekitada piirialal kunstlik pagulaskriis.

Võimud sulgesid 18. novembril Soome kagupiiril neli piiripunkti pärast seda, kui piirivalve teatas, et alates septembrist on piirile saabunud umbes 300 varjupaigataotlejat. Piirile saabunud migrandid on peamiselt Iraagist, Jeemenist, Somaaliast ja Süüriast.

ISW hinnangul on vähetõenäoline, et piirile toodud migrandid jäävad Soome piiril vabatahtlikult pakase kätte külmetama pärast seda, kui Soome piiriametid on neile Soome sisenemise keelanud. See viitab sellele, et Venemaa on tõenäoliselt olukorraga seotud.

Mõttekoja hinnangul on Venemaa näiline hübriidsõja taktika Vene-Soome piiril sarnane 2021. aastal Venemaa ja Valgevene põhjustatud rändekriisiga Poola piiril.

Migrandikriisi loomise eesmärk on ilmselt samamoodi destabiliseerida NATOt.

ISW on varasemalt hinnanud, et Kreml võimaldas või võib-olla ka otseselt suunas 2021. aastal Poola ja Valgevene piiril kunstliku migrantide kriisi tekitamist. Tol korral aitasid Valgevene julgeolekutöötajad tuhandetel Lähis-Ida migrantidel üle Valgevene piiri Poolasse jõuda.

Kreml kasutas 2021. aasta kriisi selleks, et süüdistada NATO-t agressioonis Valgevene vastu.

Lisaks on ISW ​​varasemalt hinnanud, et Kreml võib püüda oma tegevusega luua inforuumis tingimusi, mis võivad destabiliseerida Venemaa piiridel olevaid NATO riike ja samal ajal juhtida tähelepanu Ukraina sõjalt kõrvale.

ISW on ka järjekindlalt hinnanud, et Putini üks eesmärke, kui ta 2022. aasta veebruaris Ukrainasse täiemahulise sissetungi käivitas, oli kaitseliidu NATO lammutamine – ja seda eesmärki Putin jätkab.

Kommentaarid
(Külastatud 383 korda, 1 külastust täna)