USA andis vaikselt Ukrainale ühe oma võimekaima relvasüsteemi

Ameerika Ühendriigid annetasid Ukrainale vaikselt vähemalt ühe – ja tõenäoliselt ka mitu – oma võimsaimat miinitõrje soomusmasinat.

Eile reedel, 3. novembril tähistati Ukrainas raketivägede ning suurtükiväe ja insenerivägede päeva. Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenski ametlikel fotodel mälestuspäevast on muljetavaldav hulk lahingutehnikat.

Varustuses on Ameerikas toodetud Assault Breacher: 55-tonnine M-1 Arbrams tankil põhinev soomustatud kerega miini- ja takistussõiduk, kinnitus Suurbritannias toodetud miiniadra või buldooseri tera jaoks ja kanderaketid miinide lõhkeaine liinilaengutega puhastamiseks, vahendab Forbes.

4 miljonit dollarit maksva Assault Breacheri kaheliikmeline meeskond suudab välja kaevata ja ohutult lõhata maetud miine, täita kaevikuid ja läbi kaevata tankitõrjekraave – ning seejärel tähistada väikeste lippudega ohutu sõidurada tankide ja lahingumasinate jaoks. Meeskond saab seda kõike teha oma paksult soomustatud sõidukist lahkumata.

On mitut tüüpi insenerisõidukeid, mis võivad miiniväljast läbi murda. Kui Venemaa laiendas 2022. aasta veebruaris oma sõda Ukraina vastu, olid Ukraina inseneridel juba Nõukogude Liidus ehitatud sõidukid, mis olid võimelised seda tegema.

Ja kui algas sõja teine aasta ja Ukraina väed valmistusid rünnakule Ukraina lõunaosas, annetasid Kiievi liitlased veel hulgaliselt miinisõidukeid, sealhulgas parimaid Soome, Norra ja Lõuna-Korea mudeleid.

Ameerika Assault Breacher puudus kummaliselt siiski saadetud varustuse ametlikest nimekirjadest. Kui ameeriklased annetasid Ukrainale suuri inseneri- ja abisõidukeid, jätsid nad näiliselt välja Assault Breacheri. Seda hoolimata sellest, et USA armee päris hiljuti hulga endisi USA mereväe Assault Breacher’eid, mis kõik peaksid vastama armee nõuetele.

Assault Breacher ehk ABV on üks paremini kaitstud ja mitmekülgsemaid insenerisõidukeid. Paar sõidukit saavad teha sama tööd, mis võib nõuda nelja, viit või kuut vähem võimekat sõidukit nagu miinitõrjemasinad, buldooserid ja ekskavaatorid.

„Kohapealsed komandörid ütlevad, et [Assault Breacher] pakub paremat kaitset kui seadmed, mida nad praegu kasutavad või on kasutanud, ja et see vähendab sõidukite arvu läbimurde kohas,” ütles soomukile atrasid tootva Briti ettevõtte Pearsoni direktor Randall Flack.

Mereväe Assault Breacheri mehaanik, kapral Jonathan Murray ütles, et sõiduk suudab miinivälja puhastada 10 korda kiiremini kui muidu insenerid käsitsi.

Ameeriklased saatsid seda konkreetselt teatamata Ukrainasse vähemalt ühe ja tõenäoliselt vähemalt kuus – ühe kompanii mahus – Assault Breacher’eid. Tõenäoliselt koondas Valge Maja oma perioodilistes teadaannetes Ukrainale sõjalise abi kohta need sõidukid ebamäärasesse kategooriasse „miinitõrjeseadmed”.

Vajadus on ilmne. Kui Ukraina väed murdsid septembris Zaporižja oblastis Vene kindlustuste äärepoolseimat joont, siis sügavamal Venemaa okupeeritud Ukraina sees on teised ja kolmandad kaitseliinid. Ja muudes 1000-kilomeetrise rindejoone sektorites peavad Ukraina väed ikkagi murdma miinide, kaevikute ja tankitõrjetakistuste esimest liini.

Pole selge, milline Ukraina brigaad on Assault Breacher’id endale saanud, kuid on ilmne, milline brigaad neid vajab.

Ukraina armee 47. mehhaniseeritud brigaad, mis opereerib paljusid Ukraina parimaid Läänes toodetud raskeveokeid, alustas lõunapoolset vasturünnakut juuni alguses kõigi kuue Leopard 2R miinitõrjemasinaga, mille Soome Ukrainale annetas.

Kuid 47. brigaad hülgas kolm Leopard 2R-i 9. juunil ebaõnnestunud katsel tungida Zaporižja oblastis Mala Tokmatškast lõunas asuval tihedal miiniväljal. Kuigi alles jäänud Leopard 2R-e on hiljem juhuslikult nähtud, on võimalik, et endiseid Soome sõidukeid ei saa enam kasutada, kuna nende arv väheneb nulli poole.

Assault Breacheril on kõik Leopard 2R omadused – adrad ja paksud soomused –, kuid sellele on lisatud ka sisseehitatud kanderaketid liinilaengute jaoks, mis võivad sadade meetrite kauguselt miinivälju kahjutuks teha.

Kui 47. brigaad vahetab oma paar viimast Leopard 2R-i Assault Breacher’ite vastu, taastab see ja täiendab juunis kaotatud läbimurdevõimet.

Kommentaarid
(Külastatud 15,310 korda, 1 külastust täna)