Ühelegi idapiiri tagant Soome saabunud pagulasele pole veel varjupaika antud

Sügise jooksul saabus Venemaalt Soome 956 varjupaigataotlejat, räägib Iltalehtile Soome migratsiooniameti varjupaigaosakonna juhataja Antti Lehtinen. See arv ei sisalda tänase esmaspäeva, 27. novembri  jooksul esitatud uusi varjupaigataotlusi.

Esimesi märke nähtusest võis märgata suve lõpus, kui tulijaid oli veel vähe. Taotlejate arv on viimastel nädalatel jõudsalt kasvanud. Lehtinen ütleb, et novembri teisel nädalal taotles asüüli 32 inimest. Novembri kolmandal nädalal oli taotlejaid 522 ja neljandal nädalal 341.

Lehtineni sõnul on seni lahendatud vaid üksikud varjupaigataotlused. Ükski otsustest pole olnud positiivne. Tulevaste otsuste tulemust pole aga võimalik prognoosida, sest kõiki taotlusi menetletakse iga juhtumi puhul eraldi.

Nende inimeste taotlused, kellel esialgse varjupaigataotluse esitamisel antud andmete põhjal ei ole tõenäoliselt õigust rahvusvahelisele kaitsele, suunatakse menetlusjärjekorrast mööda. Selliseid juhtumeid on Lehtineni sõnul „märkimisväärne osa” avalduse esitanud inimestest.

Lehtinen ütleb, et novembris Venemaalt saabunud varjupaigataotlejate puhul tuleb välja kolm päritoluriiki: Süüria, Jeemen ja Somaalia. Lehtineni sõnul pole süürlaste ja jeemenlaste asüülitaotluste osas viimase aasta jooksul ühtegi negatiivset otsust langetatud.

Kommentaarid
(Külastatud 233 korda, 1 külastust täna)