Soome-Vene piirisõda kogub hoogu: Euroopa abijõud jõuavad Soome

Ainus reisijatele avatud piiripunkt Soome idapiiril on olnud tänase teisipäeva, 28. novembri pärastlõunani vaikne, ütles seal viibinud Lehtikuva fotograaf. Ühtegi uut varjupaigataotlejat polnud pärast poolt üht päeval saabunud.

Idapiiri asüülitaotlused on nüüd koondunud Lapimaal Inari vallas asuvasse Raja-Jooseppi piiripunkti. Raja-Jooseppisse saabusid eile Venemaalt kaks varjupaigataotlejat, kes olid pärit Jeemenist, vahendab Ilta-Sanomat.

Teisipäeval on kohapeal olnud pilves ilm ja pakane pole olnud tugev, ütleb fotograaf. Tavapärane piiriületus on olnud kolm Venemaale suunduva veokit ja paar sõiduautot. Nagu eelmistelgi päevadel, ootab siin buss jalgratastega võimalikke saabuvaid varjupaigataotlejaid.

Ka eelmine öö möödus rahulikult idapiiril, teatasid Lapimaa, Põhja-Karjala ja Kagu-Soome piirivalve hommikul sotsiaalmeedias. Ka Kainuu piirivalve edastas hommikul agentuurile STT, et öö ja hommik on piirkonnas olnud rahulikud.

Ka Kagu-Soome piirivalve teatas pärastlõunal, et piirkonda täna uusi varjupaigataotlejaid ei ole saabunud.

Täna hommikul Raja-Jooseppis kohapeal ajakirjanikega vestelnud Ivalo piiripunkti ülema Vesa Arffmani sõnul algas päev rahulikult ning piiri lähedal Vene poolel liikumist ei tuvastatud.

Arffmani sõnul on piirivalve teadlik, et Murmanski oblastisse on kogunenud potentsiaalseid varjupaigataotlejaid, kuid nende arvu ajakirjanikele ei öeldud.

Olukord Soome idapiiril on huvi äratanud ka välismaal. Lapimaale Raja-Jooseppisse on täna saabunud lisaks Soome ajakirjanikele ka rahvusvahelise meedia esindajad. Teiste seas on seal Saksa Deutsche Welle kontsern, rääkis Lehtikuva fotograaf.

Täna saabub Soome piirivalvele appi umbes 50 piirivalvurit ja muud Euroopa Piiri- ja rannavalve agentuuri Frontex töötajat. Frontex on hinnanud, et surve Soome ja Venemaa piiril võib püsida veel kaua.

Frontexi töötajad alustavad homme Soomes oma tööülesannetele orienteeritud tööd, ütles piirivalve staabi esindaja Kimmo Ahvonen  STT-le.

Varem on teatatud, et Frontexi inimesed peaksid tegutsema laiali piki kogu idapiiri. Ahvoneni sõnul pole nende täpsem asukoht avalik info.

Kommentaarid
(Külastatud 7,444 korda, 1 külastust täna)