Soome siseministeerium valmistab ette piiriületuse piiramist

Soome valitsuserakondade vahel on kokku lepitud, et Siseministeerium valmistab valitsusnõukogu istungile ette ettepaneku piiravate meetmete kohta vastavalt piirivalveseaduse paragrahvile 16.

Piirivalveseaduse paragrahv 16 võimaldab mitmeid meetmeid, mida saab vajadusel rakendada. Valitsuse otsusega saab piiriületust piirata või piiripunktid sulgeda. Lisaks on võimalik koondada rahvusvahelise kaitse taotlused ühte või mitmesse piiripunkti.

Valitsus tagab valitsusprogrammi kohaselt Soome piiriturvalisuse kõigis olukordades. Valitsus on vajadusel valmis kasutama kõiki seadusandlikke võimalusi olukordades, mis tõsiselt ohustavad piiri turvalisust, ütles siseminister Mari Rantanen.

Meetmeid saab rakendada õigusaktide nõuete täitmisel, kui need on vajalikud avalikku korda, riigi julgeolekut või rahvatervist ähvardava tõsise ohu tõrjumiseks.

Valitsus ja ametivõimud jälgivad olukorda tähelepanelikult

Idapiiril on varjupaigataotlejate arv tervikuna veel suhteliselt väike, kuid lühiajaliselt on see arv jõudsalt kasvanud. Saabujate hulgas on ka rohkemate riikide kodanikke kui algfaasis.

Vene võimude tegevus on muutunud selliselt, et Venemaalt Soome on reisimine lubatud vaatamata dokumentide puudumisele. Jutt käib illegaalsest immigratsioonist. Võimude järelduste kohaselt on nähtus seotud rahvusvahelise kuritegevusega.

Valitsus ja ametivõimud jälgivad tähelepanelikult olukorra arengut. Soome on piiriturvalisuse, avaliku korra ja julgeoleku ning riigi julgeoleku häireteks mitmeti valmistunud ning on valmis tegutsema nii, nagu olukord seda nõuab.

Kommentaarid
(Külastatud 474 korda, 1 külastust täna)