Soome rahvasaadikult karm hinnang olukorra kohta idapiiril – võrdleb Soome olukorda Krimmiga

Soome presidendikandidaat ja parlamendi esimees Jussi Halla-aho kirjutab sotsiaalmeedias erakordselt karmilt olukorrast Soome idapiiril.

Halla-aho võrdleb olukorda Soome piiril Krimmiga, mille Venemaa okupeeris 2014. aastal.

Halla-aho vihjab oma sissekandes, et migrandid võivad olla isegi Wagneri sõdurid või muud Vene eriüksuslased.

Halla-aho sissekanne on seotud aruteluga selle üle, kas Soome võib rikkuda idapiiril rahvusvahelisi kokkuleppeid, raskendades varjupaiga taotlemist.

Halla-aho sõnul „ei tulda piirile, sest neist on just nüüd saanud Venemaal abivajajad”. Poliitiku sõnul on põhjus selles, et „ühel või teisel põhjusel tahab Venemaa, et nad tuleksid Soome just praegu”.

Somaaliast, Afganistanist ja Jeemenist on Soome väga pikk maa. Piirile tulevad inimesed, kes on sõja eest põgenenud tuhandeid kilomeetreid. Venemaale on nad jäänud ühel või teisel põhjusel ja ühe või teise staatusega, märgib Halla-aho.

Halla-aho juhib tähelepanu asjaolule, et paljud piiriületajad on väidetavalt „noored terved mehed”. Poliitik seostab nende rahvusi Wagneriga.

Wagner värbab palgasõdureid nii Aafrikas kui ka Lähis-Idas. Venemaa liitlasel Iraanil on Jeemeni kodusõjas käsi sügaval sees.

Halla-aho sõnul elab Venemaal miljoneid tadžikke ja usbekke. Neist osa on Vene kodanikud, osa võõrtööjõud. Venemaa võib ohverdada oma Kesk-Aasiast värvatud sõdureid ja vähemusrahvustest kodanikke „veel halastamatumalt” kui venelasi. Põhjus on selles, et neil inimestel pole muid teenimisvõimalusi.

Lisaks on tadžikid ja usbekid olulised rahvused Afganistanis. Silmaga ja muud moodi pole võimalik eristada, kas nad on Afganistanist või kusagilt mujalt. Dokumente neil enamasti pole ja kui on, siis ilmselt Venemaa võimude poolt võltsitud.

Halla-aho tõmbab seoseid idapiiri olustikust Krimmi olukorraga.

Krimmi võtsid 2014. aastal üle „rohelised mehikesed”, kes saabusid poolsaarele turistidena. Turistiviisaga Soome siseneda ei saa, aga siia on ammu sisse saanud öeldes piiril võlusõna „asylum”. Mõne arvates peaks see nii olema ka praegu ja edaspidi, kirjutab Halla-aho.

Halla-aho soovib, et Soome tulijad poleks Venemaa relvajõududest.

Tekib küsimus: kuidas saavad mõned meist olla nii kindlad, et saabujad pole Vene eriüksuslased ega Wagneri palgasõdurid? küsib Halla-aho.

Kui me pole kindlad, kas me tõesti tahame riskida? küsib ta.

Halla-aho jätkab: Ma tahan seda nüüd kõva häälega välja öelda, sest kui meil kõrgepingeliinid, elektrijaamad ja telekommunikatsioonikaablid pauguvad, on piisavalt inimesi, kes ütlevad: „Keegi ei osanud seda ette näha!”

Ta lisab: Nagu on öelnud siseminister Rantanen, ei saa rahvusvahelised inimõiguste lepingud olla „enesetapulepingud”. Nende rakendamisel tuleb lähtuda tervest mõistusest. Kohtuniku juhised ütlevad targalt:

„Mis ei ole õiglus ja õigus, ei saa olla ka seadus; seaduses sisalduva õigluse tõttu on see aktsepteeritud.”

Jeesus ütles sama asja veidi teiste sõnadega:

„Seadus on inimese jaoks, mitte inimene seaduse jaoks.”

Kommentaarid
(Külastatud 497 korda, 1 külastust täna)