Soome peaminister: vajadusel võidakse kõik piiripunktid sulgeda

President Sauli Niinistö ja valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika komisjon (TP-UTVA) arutas täna teisipäeval, 14. novembril olukorda idapiiril.

Peaminister Petteri Orpo ütles Iltalehtile, et Soome alustab nüüd kiireid ettevalmistusi piirivalveseaduse paragrahvi 16 alusel.

Selle kohaselt saab valitsus otsustada piiripunkti sulgemise või piiriületuse piiramise tähtajaliselt või kuni edasise teatamiseni, kui sulgemine või piiramine on vajalik avaliku korra, riigi julgeoleku või rahvatervise tõsise ohu tõrjumiseks.

Olukorda jälgitakse väga tähelepanelikult. Meie võimud on väga valvsad ja valitsus on olukorraga kursis ning tegutseme vastavalt olukorrale, ütles Orpo.

Mida kiire tegutsemine antud juhul tähendab?

Numbrid on veel väikesed, aga eile sai täis juba umber 40 tulijat. Siin on kõige olulisem muutus. Venemaa on oma käitumist muutnud ja lubab neil inimestel (kolmandatest riikidest) üle piiri tulla ilma, et reisidokumendid oleksid korras, ütleb Orpo.

Selle muudatuse tõttu on alustatud range järelevalve ja ettevalmistustega. Nüüd sõltub sellest, kuidas see areng jätkub. Saame vajadusel väga kiiresti reageerida. Tahame tagada Soome piiriturvalisuse, jätkab Orpo.

Orpo viitab piirivalveseadusele. Selle 16. peatükis on kirjas, et valitsus võib otsustada koondada rahvusvahelise kaitse saamise Soome riigipiiril ühte või mitmesse piiripunkti, kui see on vajalik avaliku korra, riigi julgeoleku või rahvatervise tõsise ohu tõrjumiseks, ja kui sellega on tegemist.

See võimaldab seega piirata piiriülestust, sulgeda piiripunkte ning kui tegemist on instrumenteeritud laiema, riigi julgeolekut ohustava olukorraga, saab vajadusel sulgeda kõik piiripunktid ja suunata varjupaigaotsingud kuhugi mujale, resümeerib Orpo.

Kommentaarid
(Külastatud 468 korda, 1 külastust täna)