Soome asjatundja peab pagulaste piirile kuhjumist ohu märgiks, aga paanikaks pole veel põhjust

Venemaa on oma uue käitumisega Soome piiril saatnud selge sõnumi, ütleb hübriidohtude kompetentsikeskuse võrgujuht Jukka Savolainen.

Täna pühapäeval teatati, et Kagu-Soome piiripunktide kaudu on püüdnud Soome jõuda erakordselt palju varjupaiga taotlejaid, vahendab Yle.

See on signaal, mis tahetakse Soomele saata. Tundub üsna selge, märgib Savolainen.

Kui nad sealt tee avavad, on meil varsti põgenikega probleem. Ja see, mis on eesmärk on, võib ainult spekuleerida. Miks midagi sellist juhtub ja mida sellega öelda tahetakse, on hoopis teine ​​asi, hindab Savolainen.

Ta viitab muuhulgas Soome liitumisele NATO-ga ja Venemaa püüdlustele seda mõjutada.

Kolme kuu jooksul on ilma vajalike dokumentideta Soome püüdnud tulla 91 inimest. Piiriületajate arv pole suur, kuid Savolaineni sõnul on muutus selge.

Sellist kaarti kasutab siin Venemaa, kus me oleme praktiliselt lootnud nende heale tahtele. Rahvusvaheline õigus ei nõua neilt selliste inimeste läbipääsu takistamist. Teisisõnu, nad loobuvad nüüd praktikast, mille kohaselt on nad ise Soome piiri riiklikult kaitsnud, selgitab Savolainen.

Võrreldes Soome senise olukorraga on see suur muutus, kuid globaalses perspektiivis pole see veel märkimisväärne, tõdeb ta.

Savolaineni sõnul on tegemist väga sarnase olukorraga, kus 2015. aastal tulid varjupaigataotlejad Soome Venemaalt põhja kaudu. Näidatakse, et kui piir hakkab lekkima, on Soome potentsiaalselt raskes olukorras.

Savolainen on rahul sellega, et eelmise, 2022. aasta kevadel kehtestati Soomes uus piiriseadus. See lõi võimaluse erandlikuks protseduuriks, millega saab vajadusel ka suure pagulaste voolu vastu astuda. Soome suunduvad inimesed ei pääse päris vabalt Soome territooriumile ja sealt läände.

Savolaineni sõnul on Soome piiriseadusandluse osas hästi ette valmistatud. Ta ütleb, et nüüd teatakse, mida tuleb reaalses kriisiolukorras ette võtta, kui on vaja kehtestada tavapärasest tugevamad piirangud.

Nüüd pole see suur kriis, kuid jätkatakse asjadega tegelemist ja valmistutakse olukorra muutumiseks. See pole veel paanika koht. Seda on veel vähe, võrreldes näiteks Lõuna-Euroopa põgenikevoogudega, ütleb Savolainen.

Kommentaarid
(Külastatud 320 korda, 1 külastust täna)