Miksi pikavippejä ei kannata käyttää uhkapelaamiseen?

Pikavipin hakeminen uhkapelejä varten voi kuulostaa houkuttelevalta ajatukselta – mutta se idea kannattaa jättääkin vain ajatuksen tasolle. Uhkapelien rahoittaminen pikavipeillä ei ole missään tilanteessa suositeltavaa, sillä siinä piilee vakavia riskejä.

Mikä on pikavippi?

Pikavippi on lyhytaikainen ja suhteellisen pieni kulutusluotto, jonka saa käyttöön nopeasti. Pikavippejä voi hakea netissä väliaikaiseen ja akuuttiin rahantarpeeseen. Kuten muutakin lainaa, myös pikavippiä tulee hakea harkiten vain todelliseen tarpeeseen.

Nykysin pikavippejä ja niiden korkotasoja koskee sama kuluttajansuojalaki kuin muitakin vakuudettomia lainoja. Lisäksi pikavipin saaminen edellyttää vaadittujen ehtojen täyttymistä, kuten tiettyä ikää, säännöllisiä tuloja ja puhtaita luottotietoja. 

Uhkapeleissä voitot eivät ole taattuja

Uhkapelejä ovat erilaiset nettikasinoilla pelattavat rahapelit sekä vedonlyönti. Uhkapelaamisen luonteeseen kuuluu jännitys sekä riskinotto ja pelaamisessa kiehtoo nopeiden ja suurien voittojen mahdollisuus. 

Suurin osa rahapeleistä perustuu täysin tuuriin ja sattumaan – tilastollisesti häviäminen on todennäköisempää kuin voittaminen. Joissakin rahapeleissä, kuten pokerissa, blackjackissa ja vedonlyönnissä, omilla valinnoilla ja strategisella pelaamisella voi kuitenkin olla vaikutusta lopputuloksen kannalta, mutta voitot eivät koskaan ole varmoja. 

Rahapeleissä pelien tarjoalla on aina tilastollinen etu pelaajiin nähden. Ihmiset ovat taipuvaisia yliarvioimaan epätodennäköisen vaihtoehdon toteutumista ja puolestaan aliarvioimaan, mikä on oikeasti todennäköistä. Esimerkiksi lototessa päävoiton samisen mahdollisuus on vain 0,0000054 %.

Vastuullinen pelaaminen ja vastuullinen lainaaminen

Pikavippi tulisi ottaa vain todelliseen tarpeeseen, ei esimerkiksi uhkapelaamiseen, juhlimiseen tai shoppailuun. Ennen pikavipin ottamista kannattaa olla selvillä lainan kokonaiskustannuksista, ehdoista ja omasta maksusuunnitelmasta

Lainan ottaminen lisää omaan talouteen uuden kuukausittaisen kulun. Pikavipin käyttäminen rahapelaamiseen voi tavallaan tuplata kulut: pahimmillaan lainarahat hupenevat peleihin, ja lisäksi lainasta on maksettava korot ja mahdolliset muut maksut. Tällaisten kulujen hankkiminen ei ole koskaan tarpeellista. 

Rahapelit voivat koukuttaa nopeasti, ja jos pelaamista on rahoittanut pikavipein, voi se aiheuttaa ikävän peli- ja velkakierteen sekä pahimmillaan myös luottotietojen menetyksen, jos lainoja ei pysty maksamaan takaisin. Jos pikavipeillä rahoittaa pelaamista siinä toivossa, että velat saisi kuitattua pois suuremman voiton turvin, on siinä suuri riski joutua entistä syvempään taloudelliseen ahdinkoon, sillä suurien voittojen saaminen on epätodennäköistä. 

Pikavipit ja uhkapelaaminen eivät sovi yhteen

Vastuullisen rahapelaamisen keskiössä on omaan talouteen sopivan pelikassan laatiminen ja siinä pitäytyminen kävipä peleissä miten tahansa. Koskaan ei pidä pelata rahoilla, joita ei ole varaa hävitä. 

Jos peleihin ei ole varaa ilman pikalainaa, kannattaa silloin jättää pelit väliin. Rahapelaamiseen tulisi suhtautua viihteenä, ja pelata vain sellaisilla rahoilla, joiden menettäminen ei aiheuta vaikeuksia. 

Rahapeleissä ei voi välttyä tappioilta pitkällä aikavälillä, eikä hävittyjä rahoja pidä koskaan yrittää voittaa takaisin pelaamalla lisää tai suuremmin panoksin. Myöskään pikavipillä ei kannata koskaan paikkailla pelikassaa. 

Vastaavasti tuntuvamman voiton osuessa kohdalle pelibudjettia ei kannata sen takia kasvattaa. Voittorahat voivat nopeasti huveta peleissä, mikä voi aiheuttaa ikävän pelikierteen. 

Lainarahalla ei kannata pelata rahapelejä

Pelaaminen ei koskaan ole välttämättömyys, ja siksi se ei ole pätevä syy pikavipin tai muunkaan lainan ottamiselle. 

Rahapelaamisen ja pikavippien yhdistelmä voi tehdä talouden hallinnasta vaikeaa: uhkapelaamisessa voitot eivät koskaan ole taattuja, joten lainarahalla pelatessa mahdollisesti hävittyjen rahojen päälle tulee vielä korkokulut, kun laina on maksettava takaisin. 

Sekä uhkapelaaminen että lainojen ottaminen tulisi pitää aina vastuullisena. 

Unohda pikavipit välittömästi, mikäli aikomuksenasi on rahoittaa uhkapelaamista. Älä koskaan pelaa rahapelejä velaksi! 

Jos sinulla on peliongelmia, ota heti yhteyttä Peluurin auttavaan puhelimeen.

(Külastatud 100 korda, 1 külastust täna)