Meedia: Ukraina ametivõimud uurivad 8000 riigireetmise juhtumit

Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) on alates täiemahulise sõja algusest alustanud uurimist umbes 8000 kahtlustatava riigireetmise juhtumi kohta, teatas Ukraina meediaväljaanne New Voice 13. novembril SBU allikatele viidates.

SBU allikad ütlesid New Voice’ile, et on algatanud üle 7000 uurimise kriminaalkoodeksi artikliga 111-1 seotud kriminaalmenetluses ja ligi 1000 uurimise artikli 111-2 alusel.

Artikli 111 mõlemad alajaotised käsitlevad riigireetmist. Artikli 111-1 kohased kuriteod hõlmavad spionaaži, Ukraina suveräänsust tahtlikult õõnestavaid tegusid ja välisriigi vabatahtlikku abistamist „Ukraina-vastases õõnestustegevuses”. Kuriteo eest karistatakse 10-15-aastase vangistusega.

„Nende juhtumitega on seotud peaaegu 2900 inimest,” ütlesid SBU esindajad New Voice’ile.

„Kohtusse on saadetud üle 2000 menetluse ligi 2100 inimese suhtes. Kohtud on juba langetanud karistuse 330 kaastöötaja kohta. Üks viimastest on 15-aastane vanglakaristus Hersoni oblasti kubernerile Volodõmõr Saldole, kes juhib kohalikku okupatsioonivõimu,” märkisid allikad.

Venemaa poolt ametisse pandud Saldo mõistis Odessa kohus 8. novembril tagaselja süüdi.

Artikkel 111-2 näeb ette, et Ukraina kodaniku võib kriminaalvastutusest vabastada, kui ta ei tegutsenud vastavalt välisriigi otsesele nõudele ja on andnud vabatahtlikult teada oma sidemetest valitsusega.

SBU esindajad märkisid New Voice’ile, et on artikli 111-2 alusel uurinud üle 300 inimese ja et peaaegu 200 neist juhtumitest on kohtusse saadetud.

Koostöös on süüdistatud ka väljaspool Venemaa poolt okupeeritud Ukraina alasid elavaid prominentseid isikuid. Rahvasaadikule Oleksandr Dubinskile esitati 13. novembril süüdistus riigireetmises.

Samal päeval mõistis Lvivi Lõtšakivski kohus riigireetmisega seotud kuritegude eest tagaselja 14 aastaks vangi venemeelse endise parlamendisaadiku Ilja Kõva.

Kommentaarid
(Külastatud 283 korda, 1 külastust täna)