Kaliningardi salapäraste lendude tagamaad hakkavad selguma

Oktoobri ja novembri vahetusel lendas ebatavaliselt palju sõjaväe transpordilennukeid Kaliningradi ja sealt tagasi Venemaale, seisab Bellingcati poolt täna esmaspäeval, 13. novembril avaldatud artiklis. Transpordilennukite liikumine on sotsiaalmeedias tekitanud palju spekulatsioone, mistõttu otsustas Bellingcat asja uurida.

Bellingcati andmetel on pärast transpordilennukite lende täheldatud muutusi kahel õhutõrjeobjektil. Väidetavalt viitab see sellele, et vähemalt osa Venemaa S-400 patareisid on Kaliningradist välja viidud. S-400 on õhu- ja raketitõrjesüsteem.

Bellingcati väitel näib, et Gvardeiski lähedal asuv baas on alates oktoobrist tühjaks veetud sellistest asjadest nagu stardisüsteemid, sihtradar ja otsijaradar. Seadmed on minema viidud ka Primorski lahe lähedalt.

Kuhu õhutõrjesüsteemid viidi, pole teada. Samuti juhib Bellingcat tähelepanu sellele, et ei saa kindlalt väita, mida lennukitega transporditi. Siiski on võimalik, et vähemalt osaliselt kasutati neid seadmete Kaliningradist välja viimiseks, hindab Bellingcat.

Lendude üle imestati ka Soomes. Novembri alguses teatas Ilta-Sanomat, kuidas Flightradar24 veebilehel oli näha, kuidas Vene relvajõudude transpordilennukid Iljušin Il-76 lendasid Kaliningradi ja Venemaa mandriosa vahel. Üks lennuk oli umbes nädala jooksul lennanud kas Kaliningradist Mandri-Venemaale või vastupidi kokku 11 korda. Enne seda polnud lennuk viimastel kuudel lennanud.

Kommentaarid
(Külastatud 1,800 korda, 1 külastust täna)