Elektri hind kerkib Soomes väga kiiresti

Elektri hind tõuseb Soomes täna teisipäeval, 7. novembril võrreldes esmaspäeva kõrgete näitudega veelgi. Põhjamaade Nordpooli elektribörsil hüppavad hinnad teisipäeva hommikul kümnelt sendilt ligi 22 sendile kilovatt-tunni eest.

Elektri kõrgeim hind börsil on teisipäeval kell 9-11, mil elekter maksab üle 21 sendi kilovatt-tunni eest. Elektritarbimine koormab rahakotti veel teisipäeval kell 13.00, kui kilovatt-tunni hind kõigub 21 sendi juures. Päeva kolmas tipp on näha kell seitse õhtul, mil börsielektri hind on veel ligi 18 senti kilovatt-tunni kohta, vahendab Ilta-Sanomat.

Hinnakõver hakkab järsult langema hilisõhtu ja öö poole. Teisipäeval kell kümme õhtul tuleb elektri eest maksta alla poole päeva tipphindadest ehk kilovatt-tunni eest kümmekond senti. Kui päev läheb üle kolmapäevaks, maksab börsielekter umbes kuus senti kilovatt-tunni eest.

Nädala alguse hinnad on nädalavahetusega võrreldes kõvasti tõusnud.

Teisipäevaks on elektri hind börsil tõusnud juba mitu korda pühapäevase näiduga võrreldes. Laupäevaga võrreldes on hinnatõus veelgi järsem, sest toona oli elektri hind nullilähedane.

Pühapäeval oli elektri keskmine hind 2,5 senti kilovatt-tunni eest.

Kuigi elektri hind on nädala alguses võrreldes nädalavahetuse hindadega mitu korda kõrgem, on see aasta tipptasemest kaugel. Näiteks augusti lõpus oli kilovatt-tunni hind 70 senti.

Kommentaarid
(Külastatud 2,349 korda, 1 külastust täna)