Uus löök: Hiina otsus piirab droonide tarneid Ukrainale

Droonide kättesaadavus Ukraina rindele on Hiina uute piirangute tõttu ohus, edastab BBC.

Droonid on olnud Ukraina jaoks oluline relv võitluses pealetungiva Vene armee vastu. Mõlemad pooled on laialdaselt kasutusele võtnud kaugjuhitavad droonid ning lahinguväljadelt on avalikuks tulnud arvukalt videoid nende kasutamisest sõjalistes operatsioonides.

Lisaks sõjalistele mudelitele on lahingutes kasutatud palju Hiinas toodetud kaubanduslikke droonimudeleid. Pidevalt on vaja ka uusi, sest neid hävib pidevalt lahingutes. Briti mõttekoja Royal United Services Institute (RUSI) hinnangul kaotab Ukraina iga kuu 10 000 drooni.

Nüüd on aga märke, et Hiinast saadavate droonide arv väheneb.

Hiina uued piirangud kehtivad üle nelja kilogrammi kaaluvatele pikamaadroonidele ja nendega seotud tarvikutele nagu mõned kaamerad ja raadioseadmed. Tulevikus peavad need Hiina tootjad taotlema ekspordilube ja esitama lõppkasutajate sertifikaadid. See tekitab probleemi droonide kasutamisel sõjas, kuna Hiina valitsus ei luba Hiina droone sõjalistel eesmärkidel kasutada.

Seni pole droonide saadavuse langust Ukrainas täheldatud, küll aga on muutusi nende varuosade saadavuses. Kardetakse, et olukord halveneb tulevikus, kui Lääne tarnijate varud kahanevad. Murelikuks teeb näiteks termokaamerate olemasolu.

New York Times on teatanud, et Hiina ettevõtted on viimastel kuudel vähendanud droonide ja nende osade müüki ukrainlastele. Vene väljaanne Kommersant on teatanud, et Hiina piirangud on mõjutanud ka varuosade tarnimist Venemaale.

Kommentaarid
(Külastatud 881 korda, 1 külastust täna)