USA president külastab Iisraeli, kuna kardetakse suuremat sõda

USA president Joe Biden kavatseb homme kolmapäeval, 18. oktoobril külastada Iisraeli, ütles välisminister Antony Blinken Iisraelis, pannes paika suurte panustega reisi, mille käigus Ameerika liider püüab ennetada süvenevat humanitaarkriisi Gazas, hoides samal ajal ära Iisraeli ja Hamasi vahelise sõja laienemist.

Teade, mille Blinken tegi täna teisipäeval pärast maratonkohtumisi Tel Avivis Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu ja tema sõjakabinetiga tuli ajal, mil oodatakse Iisraeli sissetungi Gazasse. Iisraeli sõjaväeametnik keeldus teisipäeva varahommikul pressikonverentsil ütlemast, kuidas Bideni visiit võib mõjutada Iisraeli sissetungi aega.

Ligikaudu kaks miljonit inimest on endiselt Gazas lõksus, otsides meeleheitlikult vett ja muid olulisi varusid ning kardavad Iisraeli õhulööke, mis on Palestiina ametnike sõnul juba tapnud üle 2800 inimese ja haavanud üle 10 000 inimese. Need rünnakud, mille eesmärk on Iisraeli sõnul Hamas hävitada, on vastus selle rühmituse terrorirünnakutele Iisraelis 10 päeva tagasi, mis oli ohvriterohkeim riigi ajaloos ja milles hukkus üle 1400 inimese.

Kriisi süvendab Iisraeli nõudmine massilise väljarände järele Põhja-Gazast, kus tegutseb Hamas. Rohkem kui 400 000 inimest on põgenenud lõunasse, surve all olevate ÜRO varjupaikade poole.

Bideni reis täiendab tema valitsuse jõupingutusi laiema konflikti ärahoidmiseks, mis on hõlmanud diplomaatiat ja sõjalaevade paigutamist piirkonda sõjalise jõu näitamiseks. Esmaspäeval teatasid USA ametnikud, et kiirreageerimisjõud, mis koosneb umbes 2000 merejalaväelasest ja meremehest, on saadetud Vahemere idaossa, et aidata ameeriklasi evakueerida.

Kuid piirkondlikud pinged on järsult suurenenud. Iraani välisminister ütles esmaspäeval, et piirkondlike relvarühmituste, sealhulgas Hezbollah ennetav tegevus Iisraeli vastu on võimalik „lähitundide jooksul”, kui Iisraeli rünnakud Gazas jätkavad tsiviilelanike tapmist. Ta ütles, et tema hiljutistel kohtumistel piirkondliku vastupanu teljeks kutsutava piirkonna riigijuhtidega oli talle öeldud, et „nende näpud on päästikul”.

Kommentaarid
(Külastatud 361 korda, 1 külastust täna)