Suri endine Soome president Martti Ahtisaari

Täna esmaspäeval, 16. oktoobril tuli kurb teade president Martti Ahtisaari (86) surmast. Peaminister Petteri Orpo avaldab sügavat kaastunnet tema lähedastele nii enda kui ka kogu valitsuse nimel.

Järgneb peaminister Opro pöördumine:

Oleme kaotanud presidendi, kes oli laialt populaarne ja mõjutas oluliselt Soome ajalugu. President, kelle aastakümnetepikkune töö paljudel mandritel rahvusvaheliste konfliktide lahendamisel on pälvinud Nobeli rahupreemia.

Viiburis sündinud ja algselt rahvakooli õpetajaks õppinud Martti Ahtisaari oli Soome kümnes president ja ühtlasi esimene, kes 1994. aastal sügavas majandussurutises rahva otsevalimistel sellele kohale valiti.

Presidendina toetas Ahtisaari tugevalt Soome liitumist Euroopa Liiduga ning Euroopa kollektiivse julgeolekusüsteemi ja Põhjamaade koostöö edendamist. Presidendina olid Ahtisaari rahvusvahelised tipphetked Kosovo rahulepingu vahendamine ning Venemaa ja USA presidentide tippkohtumise võõrustamine Helsingis.

Enne presidendiks saamist tegi Ahtisaari pika karjääri Soome välisministeeriumis ja ÜRO teenistuses. Ta on ka rahvusvaheliselt tuntud oma nõudliku töö poolest Namiibia iseseisvuse toetamisel. President Ahtisaari osales pärast presidendiametit ka mitmetes rahvusvahelistes vahendusülesannetes.

President Ahtisaari näitas, et on võimalik olla ühtaegu tugevalt soomlane ja väga rahvusvaheline. Jääme igatsema presidenti, kes oli paljudele meist muutuste ajastul uut tüüpi juht.

Kommentaarid
(Külastatud 267 korda, 1 külastust täna)