Soomes läks ehitusfirma pankrotti – kohus imestas, miks on firma nimel kaks luksusautot

Soome ehitusfirma J. Rajala esitas kohtule pankrotiavalduse. Pankrotiavaldus registreeriti 11. oktoobril. Pankrotiavaldus on menetluses eelmise aasta oktoobrist, kuid ehitusfirma taotles vahepeal ettevõtte saneerimist.

Aprillis esitas Rajala ettevõtete saneerimistaotluse, kuid kohus jättis selle oktoobris erandliku sõnastusega rahuldamata, vahendab Iltalehti.

Ettevõtte esitatud saneerimisavalduses on märgitud, et ehitusfirmal on võlgu üle 19 miljoni euro, millest kapitalilaenud moodustavad ligikaudu 3,3 miljonit eurot.

Ehitusfirma võlgade nimekirjas on mitu laenuandjat. Üks neist on pankrotiavalduse esitanud kiirlaenufirma Vauraus Suomi oy.

Samas on viimastel aastatel vähenenud ehitusettevõtte töötajate arv ja käive. Ehitusfirmas oli pankrotiavalduse esitamise ajal ametis vaid tegevjuht Jukka Rajala.

Ehitusfirma käive oli auditiaruande järgi 2019. aastal enam kui 33 miljonit eurot. Toona oli tegevuskahjum üle 5 miljoni euro. Eelmisel, 2022. aastal kahanes käive veidi üle 300 000 euroni, kuid tegevuse tulem oli umbes 182 000 euro suurune ärikasum.

Pohjanmaa kohus teatas otse, et ehitusfirma äritegevuse saneerimise taotlus oli lootusetu. Avalduses oli 2023. ja 2024. aastaks esitatud 7 miljoni euro suurune käive, mis tundus kohtu hinnangul utoopiline. Ehitusfirma ei osanud taotluses märkida, kust saab tulevaste projektide jaoks rahastuse ja töötajad.

Kohus leidis, et tegevjuht Rajala aruanne oli istungil väga ebamäärane ja möödarääkiv. Rajala ei suutnud kohtuistungil näidata, kuidas saab ettevõte saneerimisprotseduuride alguses olulisi uusi projekte.

Rajala ütles kohtule, et ehitusfirmale kuulub kaks sõiduautot Porsche, mille müük kataks saneerimismenetluse ajal tasumisele kuuluvad võlad ja saneerimise kulud. Lisaks ütles Rajala, et paneb ettevõttesse oma raha.

Kohus imestas, miks makseraskustes ehitusfirmale üldse Porsched kuuluvad. Väidetavalt oli Rajalal endal maksehäire, mistõttu oma raha sisse panemist ei peetud usutavaks saneerimise vahendiks.

Ehitusfirma oli uudistes eelmisel aastal, kui Helsingin Sanomat tegi artikli Helsingis Kamppis asuvast mitme miljoni eurosest lagunenud kortermajast, mille peatöövõtja ehitusfirma J. Rajala oli ajalehe andmetel makseraskustes.

Sügisel on teatatud mitmest ehitusvaldkonna pankrotist. Näiteks Kesälahden Rakennus, Siklatilat ja Jukkatalo esitasid augustis ja septembris pankrotiavalduse.

Kommentaarid
(Külastatud 7,592 korda, 1 külastust täna)