Soomes algab streigilaine

Palgatöötajate keskorganisatsioon SAK ja ametiühingud alustavad järgmisel nädalal streike, et seista vastu valitsusepoolsele tööelu nõrgendamisele, ütles SAKi esimees Jarkko Eloranta täna ametiühingute ühisel pressikonverentsil.

Aktsioonid algavad järgmise nädala teisipäeval ja need on maksimaalselt 24-tunnised tööseisakud. Eloranta sõnul on need „viimane hoiatus”, vahendab Ilta-Sanomat.

Soome Tööstusliit kuulutab streigid välja neljapäeval ning streike korraldatakse ettevõttepõhiselt. Soome Ehitusliidul on poolepäevased seisakud, millest teatatakse reedel. Teeninduse ametiühing PAM ja tervishoiu ametiühing JHL korraldavad tööseisakuid üle kogu Soome ja need tehakse teatavaks hiljem.

Streikidega hõlmatud töötajate arvu ei osatud veel hinnata, kuid tegemist on suurte ja „oluliste tööstusettevõtetega” ning suurte ehitusobjektidega, mis seisma jäävad, teatasid Tööstusliit ja Ehitusliit.

Valitsus saab ametiühingute liidritelt väga karmi kriitikat.

Näiteks JHL-i esinaine Päivi Niemi-Laine ütles, et valitsus peab töötajaid „loodriteks”, kui ta tahab karistada töötajat haiguslehele jäämise eest.

Tööstusliidu esimehe Riku Aalto sõnul ei kavatse valitsus töötajate seisukohti kuulata.

Ametiühingud on alates septembri lõpust protestinud tööseisakute, väljamarsside ja muude üritustega valitsuse kavandatava tööelu nõrgendamise vastu.

Kommentaarid
(Külastatud 6,385 korda, 1 külastust täna)