Soome rahvasaadikut kahtlustatakse kuriteos

Soome parlamendisaadikut Aki Lindéni kahtlustatakse ametialastes kuritegudes. Lindén kinnitab asja Iltalehtile. Lindéni kuriteokahtlustusest andis esimesena teada Turun Sanomat.

Politsei teatas täna, et on lõpetanud Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna (HUS) tegevuses kahtlustatava ametikohustuste rikkumise eeluurimise. Politsei kahtlustab, et HUS-is rikuti aastaid hankeseaduse regulatsioone. Hanked tehti nii-öelda otsehangetena ilma pakkumismenetluseta.

Politsei kahtlusaluste nimesid ei avaldanud. Juhtum edastatakse prokuratuuri süüdistuse esitamiseks.

Süüdistusi pole veel esitatud, aga mina olen üks neist, ütles Lindén Iltalehtile.

Lindén ütles, et tema vastutus HUS-i toonase tegevjuhina on juhtumis selgunud.

Minu poolt ei puuduta see mitte ühtegi minu tehtud või esitatud hanget, vaid selgitamist, milline on suure HUS-i tippjuhi ehk tegevjuhi roll sellises olukorras, kus on tehtud valesid hankeid, ütles Lindén.

Seal on viieastmeline vastutusahel. Minu alluvuses on finantsdirektor, tema alluvuses logistikadirektor, tema alluvuses hankejuht ja tema alluvuses inimesed, kes on seal praktiliselt vigu teinud, jätkas Lindén.

Politsei hinnangul oli hankeõiguse regulatsiooni rikkumine kestnud 1998. aastast ning lepingute väärtus oli ligikaudu 200 miljonit eurot. Ainuüksi aastatest 2016–2019 oli ilma pakkumisteta lepingupikendusi tehtud auditi andmetel ligi 80 miljoni euro väärtuses.

HUS-i hanked ja Lindéni roll on varemgi avalikkuse tähelepanu all olnud.

Soome konkurentsi- ja tarbijaamet (KKV) uuris aastatel 2018–2019 korraldatud hankeid. Arbitraažikohus otsustas asja 2020. aastal KKV ettekande põhjal ning otsuse kohaselt oli HUS tegutsenud hankereegleid rikkudes, kui oli soetanud otsehangetena erinevaid tootegruppe, mille aastased väärtused olid ületanud vastavalt riigihangete seadusele ette nähtud piirväärtusi. 2020. aastal mõistis arbitraažikohus HUS-ile sunniraha.

Kommentaarid
(Külastatud 321 korda, 1 külastust täna)