Soome politsei avaldas pildid: nii hullus olukorras on mere põhjas olev gaasitoru

Soome ja Eesti vahelisele Balticconnectori gaasitorule on rakendatud tugev välisjõud ja see ei ole plahvatus. See selgus, kui võimud rääkisid täna teisipäeval toimunud pressikonverentsil gaasitoru uurimisest. Samal ajal avaldas keskkriminaalpolitsei (KRP) palju kõnekaid pilte kahjustatud torust ja läheduses olevatest lohisemisjälgedest.

Piltidelt on selgelt näha, et oktoobri alguses kannatada saanud gaasitoru sai tugeva löögi, mis toru sisuliselt lõhkus. Samuti on näha kahjustatud kohal heleda värvi jäänuseid, mida pressikonverentsil mainis ka KRP uurimise juht, kriminaalkomissar Risto Lohi.

KRP avaldas ka pildi teisipäeva hommikul mereväe poolt mere põhjast tõstetud „kamakast”, mis osutus kahjustatud ankruks. Puhastatud kaheharulisel ja kuuetonnisel ankrul puudub peaaegu täielikult teine ​​haru. Ankur leiti toru kahjustatud osa kõrvalt, peaaegu täielikult mattununa põhjamudasse, vahendab Iltalehti.

Lisaks toru ja ankru vigastustele teatasid võimud gaasitoru mõlemalt küljelt leitud lohisemisjälgedest. Toru lääneküljel täheldati merepõhjas laia tõmbejälge. Pärast ankru leidmise kohta algas kitsam rada, mis jätkub ida poole mitukümmend kilomeetrit.

KRP teatel keskendub gaasitoru kahjustuste uurimine nüüd Hongkongi lipu all sõitvale laevale ja selle liikumisele. Politsei ütles, et laeva kapteniga on üritatud mitu korda ühendust saada, kuid kontaktidesse on suhtutud „vastumeelselt”.

Võimud kinnitasid teisipäeval, et arvatav Hiina laev ei ole gaasitoru juures kiirust aeglustanud. Mereväe staabi komandör Toni Joutsia ütles, et laev on tõenäoliselt moonutanud oma AIS-i liikumisandmeid, jättes mulje, et laev on aeglustunud.

Gaasitoru purunemine on näha Soome mereväe pildil. Foto: KRP
Gaasitoru kahjustusest lääne pool on näha lohisemisjälg. Foto: KRP
Toru kahjustusest ja leitud ankrust edasi läheb kitsam lohisemisjälg kümnete kilomeetrite ulatuses. Foto: KRP
Kuue tonni raskusel ankrul puudub täielikult teine haru. Amkru mõõdud on 2,5×2,5×1 meetrit. Foto: Soome merevägi
Kommentaarid
(Külastatud 1,144 korda, 2 külastust täna)