Slovakkia uus valitsusjuht teatas, et riik loobub Ukraina sõjalisest toetamisest

Slovakkia vastvalitud peaminister Robert Fico lubas täna neljapäeval, 26. oktoobril lõpetada relvade tarnimise Ukrainale. See on vaid üks päev pärast ametisseastumist.

Peaminister ütles seadusandjatele, et Slovakkia „ei tarni enam Ukrainale relvi” ja saadab Kiievisse ainult humanitaarabi, vahendab Prantsuse uudistekanal AFP.

„Ma toetan null-sõjalise abi andmist Ukrainale… Sõjaliste operatsioonide viivitamatu peatamine on parim lahendus, mis meil Ukraina jaoks on,” ütles Fico, kellel on Ukrainaga üle kümne aasta tagasi olnud kehvad suhted. „EL peaks muutuma relvatarnijast rahusõlmijaks,” lisas ta.

Fico, kes juhib vasakpoolset erakonda Smer, sai septembris Slovakkia üldvalimistel selge võidu ning vannutati kolmapäeval koalitsioonivalitsuse juhiks koos parempoolse parteiga SNS ja sotsiaaldemokraatliku parteiga Hlase.

Relvade tarnimise peatamine Ukrainale koos vastupanuga edasistele Euroopa sanktsioonidele Venemaa vastu kuulus Fico peamiste kampaanialubaduste hulka.

Pärast Fico võitu teatas Slovakkia ajutine valitsus selle kuu alguses, et riik ei saada Ukrainale enam sõjalist abi.

Eelmise paremtsentristliku valitsuse ajal oli Slovakkia saatnud Kiievisse mitu relvasaadetist, sealhulgas õhutõrjesüsteemi S-300 ja vanu hävitajaid MiG-29.

Fico poliitika tekitas Brüsselis värinaid ning Euroopa Sotsialistide Partei asus kiiresti peatama nii Fico Smeri kui ka tema koalitsioonipartneri Hlase liikmesust pärast seda, kui kaks erakonda teatasid valitsuse moodustamisest.

Uus peaminister osaleb neljapäeval ja reedel oma esimesel Euroopa liidrite tippkohtumisel Brüsselis, kus ollakse mures, et ta teeb koostööd Ungari peaministri Viktor Orbániga ja ähvardab bloki ühtsust Ukraina ja Venemaa küsimuses.

Kommentaarid
(Külastatud 368 korda, 1 külastust täna)