Rootsi teatas, et ka Eesti ja Rootsi vahel on sidekaabel ära lõhutud

Rootsi kaitseminister Pål Jonson ja tsiviilkaitseminister Carl-Oskar Bohlin pidasid täna teisipäeval, 17. oktoobril Soome aja järgi kell 17 merealuse kriitilise infrastruktuuri teemalise pressikonverentsi.

Ministrid ütlesid pressikonverentsil, et vigastada on saanud Rootsi ja Eesti vahel kulgev merealune telekommunikatsioonikaabel. Kaabel sai kahjustada samaaegselt Soome ja Eesti vahelise Balticconnectori gaasitoruga, vahendab Iltalehti.

Balticconnector ühendab Soome maagaasivõrgu Balti riikide võrkudega ning selle kaudu on Soomel ühendus Läti maagaasihoidlaga. See on ainus torujuhe, mille kaudu maagaas Soome siseneb pärast seda, kui Venemaa lõpetas gaasiimpordi Soome.

Balticconnectori toru sai viga veidi üle nädala tagasi. Peaminister Petteri Orpo hoidus kahju võimalikku põhjust kommenteerimast, kuid üldiselt on juhtunus kahtlustatud Venemaad. Vene laev liikus samal ajal selles piirkonnas, kui toru sai vigastada.

Rootsi kaitseminister Pål Jonson ütles pressikonverentsil, et Rootsi ja Eesti vahelise kaabli kahjustamise põhjuste kohta pole veel teavet.

Pressikonverentsil osalesid lisaks ministritele ka Rootsi merepiirivalve juht Lena Lindgren Schelin ja Rootsi mereväe ülem Ewa Skoog Haslum.

Kommentaarid
(Külastatud 747 korda, 1 külastust täna)