Putin hoiatas Iisraeli-Hamasi konflikti laienemise eest

Vene president Vladimir Putin hoiatas eile kolmapäeval, 25. oktoobril, et Iisraeli konflikt Hamasiga võib levida Lähis-Idast palju kaugemale ja ütles, et on vale, et Gazas karistatakse süütuid naisi, lapsi ja vanu inimesi teiste inimeste kuritegude eest.

Putin, kes kohtus eile eri usundite Venemaa usujuhtidega ütles, et verevalamine piirkonnas tuleb lõpetada. Ta ütles, et ütles teistele maailma liidritele telefonikõnedes, et kui seda ei juhtu, on oht palju laiemale hävingule, vahendab Reuters.

„Meie tänane ülesanne, meie peamine ülesanne on peatada verevalamine ja vägivald,” ütles Putin Kremli kohtumise stenogrammi järgi.

„Vastasel juhul on kriisi edasine eskaleerumine täis raskeid ja äärmiselt ohtlikke ning hävitavaid tagajärgi. Ja mitte ainult Lähis-Ida piirkonna jaoks. See võib levida kaugemale Lähis-Ida piiridest,” ütles ta.

Läänt kritiseerivates märkustes ütles ta, et teatud nimetud jõud püüavad provotseerida edasist eskalatsiooni ning kaasata konflikti võimalikult palju teisi riike ja rahvaid.

Tema sõnul on eesmärk „käivitada tõeline kaose ja vastastikuse vihkamise laine mitte ainult Lähis-Idas, vaid ka kaugel selle piiridest. Sel eesmärgil püütakse muu hulgas mängida miljonite inimeste rahvuslikel ja usulistel tunnetel.”

Putin avaldas kaastunnet iisraellaste perekondadele ja teiste riikide kodanikele, kes said Hamasi verises 7. oktoobri rünnakus surma või haavata.

Tema sõnul jätkas Moskva Palestiina-Iisraeli teema kahe riigi lahenduse propageerimist, mis on tema sõnul ainus viis pikaajalise kokkuleppeni jõudmiseks.

Ta tegi siiski selgeks, et tema arvates on Iisrael eksinud, kui maksab Gaza pommitamisega kätte Iisraeli kodanike tapmise ja pantvangi võtmise eest Hamasi poolt.

„Samuti on meile selge, et süütuid inimesi ei tohiks panna vastutama teiste toime pandud kuritegude eest,” ütles Putin.

„Terrorismivastast võitlust ei saa läbi viia vastavalt kollektiivse vastutuse kurikuulsale põhimõttele, kui vanad inimesed, naised, lapsed, terved pered ja sajad tuhanded inimesed jäetakse ilma peavarju, toitu, vee, elektri ja arstiabita,” ütles ta.

Kommentaarid
(Külastatud 799 korda, 1 külastust täna)