Pühapäeval keeratakse Soomes taas kellasid

Suveaeg lõpeb ja talvine ehk tavaaeg naaseb Soomes ööl vastu pühapäeva. Pühapäeval, 29. oktoobril 2023 kell 4.00 keeratakse kellad ühe tunni võrra tagasi. See tähendab, et saab tund aega kauem magada.

Kellasid liigutatakse kõikides EL liikmesriikides samal päeval ja samal kellaajal. Samaaegsus on oluline näiteks rahvusvahelise rongi- ja lennuliikluse tõttu. Kellasid keeratakse alati märtsi ja oktoobri viimasel pühapäeval. Ülemineku ajaks on valitud pühapäeva hommik, sest siis on liiklust kõige vähem ja kellakeeramine tekitab kõige vähem ebamugavusi.

Soomes on suve- ja tavaaega püsivalt järgitud alates 1981. aastast. Suve- ja talveajale üleminek on Euroopa Liidus ühtne praktika.

Kellakeeramisest loobumist lükatakse edasi

Euroopa Komisjon tegi 2018. aastal ettepaneku loobuda ELis kaks korda aastas toimuvast kellakeeramisest. Komisjoni ettepaneku esialgset sihtgraafikut ei ole siiski täidetud.

Euroopa Parlament hääletas 2019. aasta kevadel kellakeeramise lõpetamise poolt ja tegi ettepaneku keerata kellasid viimast korda 2021. aastal. Ettepanek ootab aga veel ELi nõukogus läbivaatamist, kuna nõukogu ja parlament otsustavad selle küsimuse ühiselt. Kõik liikmesriigid ei ole selles küsimuses seisukohta kujundanud, mis on nõukogus arutamise eeltingimus. Asja menetlemine on esialgu seiskunud.

Kommentaarid
(Külastatud 908 korda, 1 külastust täna)