Prognoos: Soome lõunaosas võib tekkida lumekahuri efekt

Soome lõunarannikule võib järgmise nädala lõpus tuua maha lume nn lumekahuri efekt, edastab ilmateenistus Foreca oma nädala prognoosis.

Lumekahuri efekt ehk ranniku konvergents on see, kui külma rannikut tabav mereõhk tõuseb ja moodustab tugevneva saju. Idatuul rivistab sajud Soome lõunaranniku lähedal üles.

Prognoosides on hetkel sadu mitte ainult lumesadu, vaid tegemist on seguga. Talvele lähemal võib lumekahuri efekt põhjustada tugevaid lumesadusid, kuid praeguste väljavaadete juures jääb lume hulk paari sentimeetri juurde.

Prognoos on aga endiselt ebakindel ning Foreca soovitab lähipäevade ilmaprognooside arengut jälgida.

Lähipäevil katab taevast laialdaselt hall pilvkate, mis võib tuua vähest vihma või lumehelbeid, kuid valitsev kõrgrõhkkond hoiab ilma valdavalt kuiva. Külmal aastaajal ei pruugi kõrgrõhkkond tähendada päikesepaistet, kuid päikesepaistelist ilma on oodata eelkõige esmaspäevaks Lapimaal ja teisipäevaks riigi keskosas.

Nädala päevased temperatuurid jäävad riigi lõuna- ja keskosas valdavalt -1 kuni +3 kraadi vahele. Lapimaal on oodata 1–8 kraadi külma.

Öösel on riigi lõuna- ja keskosas valdavalt 1–10, põhja pool 10–15 kraadi külma. Öiste temperatuuride prognoositavus on aga endiselt väga nõrk ning üksteise lähedal asuvate kohtade temperatuuride vahe võib olla üle 10 kraadi. Temperatuuride erinevus Lapimaa tundru jalami ja tipu vahel võib olla kuni 20 kraadi.

Lähiöödel võib puruneda Enontekiös 18. oktoobril mõõdetud algava talve külmarekord -17,2 kraadi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,496 korda, 1 külastust täna)