Poola kaitseväe juhtkond pani ootamatult ameti maha

Poola relvajõudude staabiülem ehk riigi kõrgeim sõjaväeülem Rajmund Andrzejczak astus ametist tagasi, teatas Poola meedia.

Poola ajakirjanduses avaldatud teave põhineb peastaabi pressiesindaja Joanna Klejszmiti esmaspäevasel teatel.

Uudisteagentuur AFP teatas täna teisipäeval, 10. oktoobril, et tagasi astus ka relvajõudude operatsioonide juht Tomasz Piotrowski. Kahe juhi lahkumine on suurim kriis, millega Poola armee on viimastel aastatel silmitsi seisnud. Kumbki pole oma lahkumise põhjust avaldanud.

Poola ajakirjanduses öeldakse, et kindral Andrzejczak on väga silmapaistev ja lugupeetud ohvitser, kes on töötanud võtmepositsioonidel nii riiklikul kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Ametist lahkumise teade tuli üllatusena ja selle ajastust võib pidada märgiliseks, kuna Poola valmistub praegu nädalavahetusel toimuvateks valimisteks. Valimiste ajal on Poolat valitseva paremäärmusliku partei Seadus ja Õiglus (PiS) vastu olnud laialdane vastuseis. Relvajõudude kõrgeima juhi lahkumist võib seetõttu vaadelda ka kui umbusaldamise sõnumit võimuerakonnale.

Komandör on olnud tülis võimuparteiga muu hulgas Poolas maandunud raketi jäänuste ja armee politiseerimise tõttu.

Riigi kaitseminister Mariusz Blaszczak kritiseeris relvajõude selle eest, et detsembris Poola territooriumile langenud raketi jäänused leiti alles kevadel. Lisaks on viimastel nädalatel uudistes olnud Poola juhtkond, kuna riik on teatanud, et lõpetab pärast juba lubatud saadetiste lõpuleviimist relvaabi andmise Ukrainale. Nüüd, tagasiastumisavalduste järel on opositsioon nõudnud kaitseministri tagasiastumist.

Poola president Andrzej Duda võttis tagasiastumisavaldused vastu ja nimetas kindral Wieslaw Kukula staabiülemaks ja kindral Maciej Kliszi operatiivjuhiks.

Kommentaarid
(Külastatud 3,016 korda, 1 külastust täna)