Mis juhtus? Iisrael lükkas sissetungi Gazasse edasi

Iisraeli sissetung Gazasse oli algselt kavandatud nädalavahetuseks, kuid see lükkub mõne päeva võrra edasi kehvade ilmastikuolude tõttu, mis oleksid muutnud Iisraeli pilootidel ja droonioperaatoritel maavägedele õhukatte tagamise raskemaks, ütlesid ohvitserid.

Lisaks jalaväele kuuluvad Iisraeli löögijõudude hulka tankid, sapöörid ja eriväelased, märkisid ohvitserid. Maavägedele pakuvad kaitset sõjalennukid, helikopterid, õhudroonid ning maalt ja merelt tulistatavad mürsud, vahendab New York Times.

Palestiina rühmituse Hamasi terroristid ja nende liitlased tapsid tsiviilelanikke nende kodudes; tulistasid tänaval ja tantsumuusikafestivalil sadu teisi; ja röövisid veel vähemalt 150 inimest.

Iisraeli president Isaac Herzog ütles, et rünnak oli juutide jaoks ohvriterohkeim päev pärast holokausti.

Iisraeli sõjavägi valmistub peagi Gaza sektorisse tungima kümnete tuhandete sõduritega, kellele antakse käsk vallutada Gaza linn ja hävitada enklaavi praegune juhtkond, ütles kolm Iisraeli kõrget sõjaväelast, kes kirjeldasid plaani salastamata üksikasju.

Iisraeli sõjavägi on teatanud, et nende lõppeesmärk on hävitada Gazat kontrolli all hoidva Palestiina rühmituse Hamas poliitiline ja sõjaväeline juhtkond, mis juhtis nädal tagasi Iisraelis alanud terrorirünnakuid, milles hukkus 1300 inimest.

Rünnak on eeldatavasti Iisraeli suurim maapealne operatsioon pärast Liibanoni tungimist 2006. aastal. Sõjaväelaste sõnul on see ka esimene rünnak pärast Gaza sissetungi 2008. aastal, mille käigus püüab Iisrael vallutada maad ja vähemalt mõneks ajaks seda kinni hoida.

Operatsioon võib tõmmata Iisraeli kuudepikkusesse verisesse linnalahingusse nii maa peal kui ka tunnelite sõjas – see on äge pealetung, mida Iisrael on pikka aega vältinud, sest see hõlmab võitlust kitsal ja tihedalt täidetud maatükil, kus elab üle 2 miljoni inimese. Iisraeli ametnikud on hoiatanud, et Hamas võib tappa Iisraeli pantvange, kasutada inimkilbina palestiinlastest tsiviilelanikke ja on territooriumi lõksudega üle külvanud.

Kommentaarid
(Külastatud 840 korda, 1 külastust täna)