Midagi on toimumas: USA suured luurelennukid tiirutavad ümber Kaliningradi

Kaks USA õhujõudude suurt luurelennukit RC-135 Rivet Joint tiirutasid täna esmaspäeval, 2. oktoobril Venemaal Kaliningradi oblasti ümber.

Veebilehe Flightradar24 andmetel startisid mõlemad lennukid Ühendkuningriigist Mildenhalli lennubaasist. Lennukid on lennanud ümber Venemaa Kaliningradi oblasti. Üks lennukitest naasis pärastlõunal baasi, teine ​​oli tagasiteel Saksamaa kohal, vahendab Ilta-Sanomat.

Soome kaitsejõudude peastaabi endise luureülema, rahvasaadik Pekka Toveri sõnul on tegemist luuretegevusega.

„Need on Ameerika luurelennukid, mis koguvad teavet, jälgivad ja hoiatavad varakult,” ütleb Toveri.

Kaliningrad on Venemaa Balti laevastiku põhibaas.

Ameerika, Rootsi, Poola ja välisriikide luurelennukid lendavad seal üsna sageli, ütles Toveri.

Toveri sõnul on luuretegevus toimunud aastakümneid ka Läänemere piirkonnas. Kui näiteks on käimas õppus, võib muidugi juhtuda, et nad lendavad Kaliningradi kohal tavapärasest sagedamini, et jälgida venelaste tegevust, lisas ta.

Toveri toob välja, et viimasel ajal on ka Soomes lennanud USA luurelennukid. Soome õhuruum on neile avatud nüüd, mil oleme NATO liige, märkis Toveri.

USA õhujõudude luurelennuk RC-135 Rivet Joint on juba küllalt vana: see põhineb 1950ndatel aastatel disainitud reisilennukil Boeing 707 ja sellest arendatud transpordilennukil C-135. USA kasutas juba Vietnami sõjas lennukeid RC-135, kuid nende tehnoloogiat, radareid ja andureid on sellest ajast alates moderniseeritud.

Lennuki Rivet Joint tundlikud elektroonilised ja optilised andurid on võimelised jälgima, tuvastama ja leidma signaale kogu elektromagnetilises spektris. Lennuk suudab turvatud satelliidiühenduse abil kogutud andmeid edastada peaaegu reaalajas.

Lisaks USA-le on RC-135 lennukid Briti õhujõududel. Lennukid jälgivad regulaarselt Venemaa sõjalisi operatsioone, patrullides Ukraina lähistel kas NATO riikide õhuruumis või rahvusvahelises õhuruumis Musta mere kohal.

Kommentaarid
(Külastatud 3,568 korda, 1 külastust täna)