Leedu saatis Valgevenele noodi, kuna riigi esindaja ähvardas sõjalise sissetungiga

Leedu välisministeerium andis eile esmaspäeval, 30. oktoobril Valgevene esindajale üle protestinoodi Minski ametniku ähvardava avalduse pärast.

Noot anti Valgevene ajutisele asjurile Jaroslav Hmülile üle Valgevene Julgeolekunõukogu esimese sekretäri asetäitja Pavel Muraveiko avalduse alusel, mis avaldati 24. oktoobril ajalehes Vetšernõi Minsk. Muraveiko teatas, et Leedu piirangud kaupade piiriülesele liikumisele kujutasid endast „majanduslikku agressiooni”, mille vastu võidakse alustada relvastatud võitlust, vahendab lrt.lt.

„Kõigi rahvusvahelise õiguse reeglite kohaselt kujutab selline samm endast majandusagressiooni. Banaalse loogika järgi on meil igati põhjust elutähtis koridor relvade abil lahti murda. Ja muudel asjaoludel ei mõistaks meid maailmas keegi hukka, ma julgen väita. Aga mitte praegustes oludes, kus riik on enneolematu Lääne surve all,” ütles Muraveiko.

Leedu valitsus keelas juunis ajutiselt kahesuguse kasutusega kaupade liikumise läbi Leedu ja Leedust välja, kuna need võivad minna Venemaale ja Valgevenesse ning neid võidakse kasutada sõjas Ukraina vastu.

„Selliseid avaldusi võib tõlgendada kui avatud ähvardust rünnata Leedut ja need on täiesti vastuvõetamatud,” seisis Leedu välisministeeriumi avalduses.

Leedu valitsus piiras juunis 57 kaubagrupi, peamiselt mikroelektroonika ja pooljuhtkomponentide saatmist kahesuguse kasutusega kaupade riiklikus nimekirjas.

Alates 3. juulist nõuab Leedu toll vedajatelt tootja deklaratsioonide esitamist, mis kinnitavad, et nad teavad kauba müüjat ja ostjat, kellele nad veavad kolmandas riigis, et kaup liigub läbi Valgevene või Venemaa, et seda ei müüda edasi ega laadita ümber nendes riikides, ja nad teavad ka, kes on lõppkasutaja kolmandas riigis.

Kommentaarid
(Külastatud 724 korda, 1 külastust täna)