Lätis tungivad migrandid piiriäärsetesse taludesse, inimesed on hädas

Läti piiriäärse Ludza valla elaniku Jānis Sjakste majja on illegaalsete piiriületajate grupid juba kahel korral sisse tunginud. Tegijad on küll kinni peetud, kuid ebakindluse tunne jääb. Piirivalve teatel pole selliseid juhtumeid palju, kuid vanemad talumajad on suuremas ohus, teatas Läti televisioon 13. oktoobril.

Jānis Sjakste elab Ludza vallas Nirza külas, kuid tal on paari kilomeetri kaugusel talumaja. Seda, et keegi oli kinnistule tunginud, märkas naaber. Naabrinaine oli olnud kahtlustav, sest migrante oli märgatud ja nad peeti hiljem maja lähedal teel kinni.

Sjakste rääkis: „Uks oli katki, aken puruks. Kõik täis tualettpaberit, muru seda täis. Ja nad olid mesilastarude juurde läinud, kärjed välja võtnud ja mett söönud. Kõik oli segi nagu oleks sead lahti olnud.”

Sjakste tuli, vaatas seda ja läks siis minema. „Me panime eile kõik lukku. Me ei hakanud midagi korrastama. Aga täna hommikul oli kaheksaliikmeline seltskond jälle kohal. Taas murti majja sisse. Nad peeti kinni, piirivalvurid viisid nad minema,” rääkis omanik.

Piirivalve Daugavpilsi jaoskonna esindaja Vladimirs Šersts ütles: „Sellised juhtumid ei ole tavalised. Need on üksikjuhtumid. Piiririkkumise korral saadetakse viivitamatult ametnikud kohale andmete kontrollimiseks.”

Piirivalve selgitas, et piiriala majad on kõrgendatud tähelepanu all.

Jānis Sjakstele oli jäänud mulje, et piiririkkujatel on selliste majade kaart olemas, kuna tema maja on Valgevene piirist umbes 25 kilomeetri kaugusel. Piirivalve rõhutas, et korrakaitsjaid tuleks hoiatada kahtlastest inimestest mitte ainult kinnistul, vaid ka teedel.

Läti piiri valvavad nii piirivalvurid, politseinikud kui ka kaitseväe esindajad. Neljapäeval tõkestati 122 ebaseaduslikku Lätti sisenemise katset ja iga päev hoitakse ära keskmiselt 100 katset.

Kommentaarid
(Külastatud 8,951 korda, 1 külastust täna)